Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Siria: jihadiştii pierd o localitate cu rol simbolic

000_h66y8_0.jpg

Lupte în apropiere de Dabiq
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

In timp ce pe plan diplomatic continuă multiple consultări pentru găsirea unei soluţii de pace în Siria, pe teren Organizaţia statul islamic a pierdut un nou bastion şi a înregistrat o nouă înfrîngere. Rebelii sirieni sprijiniţi de Turcia au reluat din mîinile jihadiştilor localitatea Dabiq, situată în apropierea frontierei turceşti.

Localitatea Dabiq nu avea o mare importanţă la nivel militar, dar devenise un element central în panoplia propagandei apocaliptice a jihadiştilor. In virtutea unei profeţii atribuită lui Mahomet, o bătălie decisivă ar fi trebuit să se încheie, în acest oraş, cu victoria musulmanilor împotriva "cruciaţilor". Iată însă că nu armatele creştine i-au alungat pe jihadişti din Dabiq, ci tot nişte musulmani care au o altă viziune despre viitor decît Organizaţia statul islamic.

Potrivit Agenţiei France Presse, la începutul anului 2015 jihadiştii controlau un teritoriu de peste 90 000 de kilometri pătraţi. Acum el s-a redus la 68 000 de kilometri pătraţi. Kobane, Palmira, Tikrit, Ramadi, Falluja, sunt alte nume de oraşe cu importanţă strategică, primele două din Siria şi ultimele trei din Irak, pierdute treptat de jihadişti. Următoarea etapă crucială va fi bătălia de la Mosul, considerată iminentă. In acest context, preşedintele rus Vladimir Putin adoptă oarecum un ton ironic într-un mesaj transmis occidentalilor.

Cum el este acuzat că închide ochii la crimele de război comise la Alep, unde aviaţia rusă sprijină forţele lui Bachar al-Assad, Putin le cere acum americanilor şi francezilor, care sprijină ofensiva de la Mosul, să fie atent cu civilii. “Sperăm că partenerii noştri americani şi în ocurenţă cei francezi vor acţiona cu precizie şi vor face totul pentru a minimiza, sau şi mai bine, pentru a nu comite nici o victimă în rîndurile populaţiei civile” subliniază Putin în mesajul său.

Toată lumea ştie însă că astfel de bătălii purtate în zone urbane se soldează iremediabil cu "victime colaterale", şi că deseori civilii plătesc un preţ uman mai ridicat decît militarii.