Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


China cucereşte tot mai mult spaţiul

taikonauti.jpg

Jing Haipeng si Chen Dong înaintea decolàrii lor, 17 octombrie 2016
Jing Haipeng si Chen Dong înaintea decolàrii lor, 17 octombrie 2016
Sursa imaginii: 
Reuters

O rachetă chinezească a decolat noaptea trecută cu doi astronauţi la bord. Obiectivul lor este de a se instala timp de o 30 de zile în noua staţie spaţială chinezească lansată acum o lună. E vorba de primul zbor cu oameni la bord realizat de China din 2013 încoace. Trimiterea în spaţiu a acestor doi oameni este înainte de toate simbolică şi cu bătaie lungă, scopul final fiind construirea unei staţii orbitale chinezeşti complexe la orizontul anului 2022. Experienţele pe care le vor face cei doi acum sunt însă mai degrabă anectodice.

Incet dar sigur şi mai ales cu mare discreţie, China continuă să cucerească spaţiul. Dacă gigantul asiatic este încă mult în spatele americanilor de la NASA, progresele înregistrate de chinezi sunt uluitoare. Cei doi astronauţi – taikonauţi cum se spune în chineză – trimişi acum pe orbită la bordul capsulei Shenzu 11 vor ajunge la destinaţie miercuri şi vor sta în spaţiu o lună, un record pentru China. In acest răstimp cei doi de la bordul rachetei se vor cupla deci mai întâi la laboratorul spaţial Tiangong 2 şi vor avea ca misiune să realizeze experienţe medicale, de fizică sau mai anecdotice precum cultivarea orezului în spaţiu. Cei doi taikonauţi vor avea două ore pe zi timp liber, răgaz în care se vor putea uita la filme, asculta muzică sau efectua apeluri video spre Pământ. Cei doi au la dispoziţie de asemenea un covor de alergare, o biciclet de apartament şi ... o sută de feluri diferite de mâncăruri şi băuturi.

Prima staţie experimentală Tiangong 1 fusese lansată în 2011 şi îşi terminase misiunea în martie anul acesta după ce viaţa îi fusese prelungită cu doi ani pentru a putea primi vizita a trei echipaje. Până acum 13 chinezi au fost în spaţiu – Franţa de exemplu nu va trimite luna viitoare decât al 10-lea ei astronaut spre Staţia spaţială internaţională. Americanii, campionii disciplinei, au trimis déjà 300 de oameni în spaţiu iar ruşii, locul doi în clasament, déjà în jur de 200.

Acest nou laborator chinezesc, Tiangong 2, este ultima etapă înaintea lansării – peste vreo 6-7 ani – a unei staţii spaţiale locuibile în permanenţă, menite să-i facă concurenţă celei internaţionale ISS care oricum, peste un deceniu va fi scoasă din uz. Tiangong 2 e lungă de 10 metrii şi e compusă din două capsule. Prima este totodată laborator şi locuinţa taikonauţilor, a doua, mai mică, este spaţiul de stocare şi locul unde se află motoarele, bateriile şi panourile solare. Idea este ca treptat acestor două module să li se alăture altele. Staţiile spaţiale Tiangong, în traducere « palate celeste », sunt considerate de analişti ca fiind premisele unei viitoare misiuni chinezeşti spre Marte. Alţii spun că în fapt China va trimite un om pe Lună. Pentru toată lumea e deci clar că peste vreo 10 ani China ar putea deveni un actor major al cuceririi spaţiului. Asta în teorie pentru că în practică se ştiu prea puţine lucruri despre programul spaţial chinez pentru a trage concluzii fiabile despre capacităţile spaţiale reale ale ţării.

 
China cucereşte tot mai mult spaţiul