Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sexism în parlamentul francez : colaboratoarele aleşilor iau cuvântul

sexism.png

Ilustratie de pe situl chaircollaboratrice.com
Ilustratie de pe situl chaircollaboratrice.com
Image source: 
chaircollaboratrice.com

Un colectiv de circa asistente parlamentare publică în ziarul Le Monde o tribună şi lansează un site internet. Obiectivul este de a denunţa vorbele şi faptele cu caracter sexist.

In opinia semnatarelor, « comentariile şi actele sexiste sunt o realitate care marchează viaţa de zi cu zi a femeilor implicate în politică ». Respectivele asistente parlamentare deplâng faptul că se vorbeşte prea rar – afacerile Baupin, Tron sau DSK – despre actele cu caracter sexist şi doar când acestea sunt adevărate agresiuni sexuale. Pe lângă macismul lumii politice – o lume în care femeile sunt adesea percepute drept nelegitime – colectivul de colaboratoare parlamentare denunţă de asemenea proximitatea lor cu şefii : muncă tardivă sau deplasări în provincie în « tête-à-tête », adică doar în doi.

Dacă « nu toţi politicienii au comportamente condamnabile, sexismul şi hărţuirea trebuie privite ca o realitate » conchide grupul de femei semnatare. Nu înainte de a-şi pune speranţe în « măsuri concrete, atât în legislaţie cât şi în practică ».

Ca să ofere posibilitatea şi altora să se exprime, petiţionarele au lansat şi un site internet (https://chaircollaboratrice.com/) dedicat mărturiilor femeilor « victime ale sexismului în Parlament sau în alte instituţii politice ». Ca să evite consecinţe grele dar şi ca să uşureze exprimarea, mărturiile respectivelor vor fi anonime.

Reamintim că în primăvara anului trecut, într-o tribună publicată de ziarul Libération, un grup de 40 de femei jurnaliste denunţaseră derivele sexiste al anumitor oameni politici.

 
Sexism în parlamentul francez : colaboratoarele aleşilor iau cuvântul