
Special Paris
Rezoluţie adoptată de UNESCO şi contestată în Israel
211015-mur-lamentations-unesco.jpg

Proiectul de rezoluţie a fost propus de şapte ţări arabe: Algeria, Egipt, Liban, Maroc, Oman, Qatar şi Sudan. Săptămîna trecută textul a fost validat la nivel de comisie, cu 24 de voturi pentru, şase contra şi 28 de abţineri, printre care Franţa. In prezent el este adoptat în mod oficial fiind validat de cele 58 de state membre ale Consiliului executiv al UNESCO reunite în adunare plenară la sediul parizian al organizaţiei.
Guvernul israelian consideră că în această rezoluţie este negată legătura milenară care există între evrei şi oraşul Ierusalim. De altfel Israelul şi-a suspendat, în semn de protest faţă de această rezoluţie, cooperarea cu Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Stiinţă şi Cultură.
In textul rezoluţiei figurează o menţiune privind importanţa Ierusalimului pentru cele trei religii monoteise, iudaismul creştinismul şi islamul. Clasa politică israeliană, se arată într-o depeşă a Agenţiei France Presse, reproşează faptul că expresia "Muntele templului" nu apare în text iar esplanada unde se află Zidul plîngerii este desemnată pe numele său arab, "al-Buraq".
"A spune că Israelul nu are nici o legătură cu Montele templului şi cu Zidul plîngerii este ca şi cum ai spune că chinezii nu au nici o legătură cu zidul chinezesc”, a declarat săptămîna trecută premierul Benjamin Netaniahu.
Tot săptămîna trecută directoarea generală a organizaţiei, Irina Bokova, şi-a exprimat unele rezerve legate de formulările din proiectul de rezoluţie. “Patrimoniul Ierusalimului este indivizibil şi fiecare din comunitatăţile sale are dreptul la recunoaşterea explicită a istoriei şi a legăturilor sale cu oraşul”, a spus Irina Bokova. Ceea ce i-ar fi atras o ameninţare cu moartea, aflăm tot din depeşele agenţiilor de presă dar şi dintr-o declaraţie a ambasadorului israelian la UNESCO.
France Presse mai notează că partea estică a Ierusalimului a fost ocupată de Israel în 1967 şi ulterior anexată, ceea ce este considerat ilegal de către ONU.
Adoptarea acestei rezoluţii de către UNESCO a fost salutată de către palestinieni. In interpretarea lor, rezoluţia “reaminteşte că Israelul este o putere de ocupaţie în partea estică a Ierusalimului, şi prin urmare i se cere să oprească abuzurile”.
Subiectul rămîne extrem de sensibil, şi este încă de multă vreme. In octombrie 2011, cînd Palestina a fost primită în UNESCO, Israelul şi Statele Unite au încetat să-şi mai verse contribuţiile financiare faţă de această organizaţie.