Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Manifestaţie nocturnă şi inedită de poliţişti pe Champs-Elysées

policiers.jpg

Manifestatie de politisti pe Champs-Elysées în noaptea de 17 spre 18 octombrie 2016
Manifestatie de politisti pe Champs-Elysées în noaptea de 17 spre 18 octombrie 2016
Sursa imaginii: 
AFP

Manifestaţie surpriză a poliţiştilor francezi. In plină noapte, circa 500 de oameni ai ordinii, în civil sau în uniformă, au protestat la Paris. Mai întâi reunit în faţa unui spital unde un coleg de-al lor e internat după ce a fost ars grav de un cocktail Molotov în urmă cu câteva zile, grupul de poliţişti s-a deplasat apoi pe Champs-Elysées defilând şi scandând sloganuri pe celebra arteră pariziană.

Poliţiştii protestatari au dorit astfel să-şi manifesteze nemulţumirea după numeroasele incidente cărora le-au căzut victimă în ultima vreme. Cel mai recent incident a avut loc acum vreo zece zile în periferia Parisului, la Viry-Châtillon. Un echipaj de poliţie a fost atras într-o capcană, maşinile le-au fost incendiate iar patru dintre oamenii de ordine au fost răniţi, din care unul foarte grav, de cocktailurile Molotov folosite de atacatori. Atacatorii, în număr de zece, purtau toţi cagule pe cap şi sunt în continuare daţi în urmărire.

In noaptea de luni spre marţi, în urma unui mesaj transmis iniţial pe reţeaua Facebook şi pe telefoanele mobile, poliţiştii au perturbat deci circulaţia pe Champs-Elysées şi în jurul Arcului de Triumf, fie la bordul unor maşini anonime, fie la bordul unor vehicule aparţinând flotei oficiale a poliţiei cu girofarurile aprinse. Manifestaţia nocturnă a fost organizată fără ajutorul sindicatelor şi în ciuda riscului de sancţiuni pentru participanţi. « In faţa unei ierarhii carieriste, a unei justiţii complet dezinteresate şi a unor elite sindicale înecate în conflicte interne, trebuie să rămâne sudaţi, uniţi între noi cei în uniformă » se poate citi într-un tract emis de protestari şi publicat de agenţia France Presse.

Manifestaţia de acum a fost precedată acum o săptămână de un alt protest când însă sute de poliţişti se adunaseră în linişte în faţa mai multor comisariate din toată Franţa în semn de solidaritate cu colegii lor răniţi. Ei cereau de asemenea mijloace suplimentare şi mai multă fermitate în faţa unor astfel de acte violente.

Cum au reacţionat patronii poliţiei naţionale şi ce sancţiuni riscă manifestanţii ?

Jean-Marc Falcone, directorul general al poliţiei naţionale, a estimat că manifestaţia nocturnă a fost « inacceptabilă. Prin astfel de comportamente, se fragilizează poliţia naţională dar şi fiecare poliţist în parte » spunea înaltul responsabil. El a promis de asemenea o anchetă internă pentru a determina şi preciza cine şi cum a încălcat regulile statutare. Cert este că poliţiştii nu au voie să protesteze în timpul serviciului sau în uniformă. Pentru a calma spiritele, ierarhia poliţiei spune că « problema sancţiunilor se va pune mai încolo ».

 
Manifestaţie nocturnă şi inedită de poliţişti pe Champs-Elysées