Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Undă verde judiciară pentru dezmembrarea rapidă a «junglei» de la Calais

calais.jpg

"Jungla" de la Calais
"Jungla" de la Calais
Image source: 
AFP (imagine de arhivà)

Justiţia franceză a validat principiul unei dezmembrări rapide a taberei de migranţi de la Calais, botezată « jungla ». Un grup format din 11 asociaţii umanitare depusese joia trecută un recurs contra metodelor susţinute şi aplicate de guvernul francez. Incurajat de decizia judiciară favorabilă, ministrul francez de interne promite că « evacuarea completă e o chestiune de zile ».

In decizia sa, tribunalul administrativ din Lille notează că « dezmembrarea taberei de la Calais urmăreşte să pună capăt tratamentelor inumane şi degradante la care sunt supuşi migranţi care trăiesc acolo în condiţii de precaritate şi insecuritate ». In privinţa Centrelor de primire şi orientare – 164 în toată ţara - spre care sunt trimişi migranţi evacuaţi de la Calais, justiţia estimează că « statul nu a subestimat numărul celor care trebuie să fie cazaţi ». Asociaţiile îşi exprimaseră scepticismul cu privire la acest dispozitiv, denunţând de exemplu lipsa de traducători. In privinţa minorilor izolaţi – chestiune tot mai des discutată de Paris cu Londra – tribunalul subliniază că prefectura s-a angajat « să-i urmărească pe toţi în parte pentru a-i pune imediat la adăpost ».

Intr-un comunicat emis după sentinţa judecătorească, Bernard Cazeneuve, ministrul francez de interne, spune că « dezmembrarea junglei de la Calais e acum o chestiune de zile » şi promite « o adăpostire în condiţii demne a celor care trăiesc în tabară ». Chiar dacă nicio dată oficială nu a fost evocată, Jacques Toubon, Apărătorul Drepturilor din Franţa, dăduse ziua de 24 octombrie, adică lunea viitoare, când cea mai mare tabără din Hexagon va fi complet golită. O tabără în care se înghesuie între 6 şi 10 mii de migranţi în funcţie de estimări, în mare parte dornici să treacă de cealaltă parte a Canalului mânecii, în Marea Britanie.

Undă verde judiciară pentru dezmembrarea rapidă a « junglei » de la Calais