
Special Paris
Reuniune la Paris pe tema pregătirii unei strategii politice la Mosul
000_9k5q1_0.jpg

Reuniunea urmează să fie inaugurată de preşedintele francez François Hollande şi îşi propune să pregătească operaţiunea de “stabilizare” după reluarea sub control a oraşului. Este greu de spus cît va dura bătălia pentru Mosul. “Cîteva săptămîni sau cîteva luni”, a spus ministrul francez al apărării, Jean-Yves le Drian, care şi-a exprimat deasemenea temerea că un dezastru umanitar s-ar putea produce la Mosul, unde trăiesc un milion cinci sute de mii de oameni.
“Trebuie să cîştigăm războiul dar şi să examinăm tot ceea ce ne poate permite să cîştigăm pacea” a declarat ministrul de externe francez Jean-Marc Ayrault, care coprezidează conferinţa de astăzi împreună cu omologul său irakian Ibrahim Jaaafari. Statele Unite, Turcia, ţările din Golful Persic, ţările europene sunt reprezentante, dar nu şi Iranul deşi puterea şiită este un actor important pe plan geopolitic în regiune.
Pe 25 octombrie, tot la Paris, se vor reuni în jurul ministrului apărării omologii săi din cel puţin 12 ţări care fac parte din coaliţia internaţională anti-jihadistă. Oraşul Mosul este locul unde în iunie 2014 jihadiştii şi-au declarat califatul pe teritorii cucerite în Irak şi în Siria. Reluarea sub control a acestui oraş are deci o imensă importanţă militară şi politică, inclusiv în materie de simboluri. Dar mai rămîne de cucerit, în Siria, oraşul Raqqa.
La Paris se va discuta probabil şi despre pregătirea acestei noi ofensive, dar şi despre noi ameninţări care se profilează la orizont întrucît, după alungarea lor din Siria şi din Irak mulţi jihadişti ar putea reveni în Europa. Cel puţin 2500 de europeni au plecat să lupte de partea Organizaţiei statul islamic, iar revenirea lor în ţările de origine reprezintă un veritabil coşmar pentru responsabilii politici şi pentru toată lumea.