Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Noua catedrală ortodoxă rusă, inaugurată la Paris

catedrala.jpg

Centrul spiritual si cultural rus din Paris, la doi pasi de Turnul Eiffel
Centrul spiritual si cultural rus din Paris, la doi pasi de Turnul Eiffel
Sursa imaginii: 
AFP/Patrick Kovarik

« Centrul spiritual şi cultural ortodox » din Paris a fost inaugurat de autorităţile ruse. Federaţia rusă a menţinut inaugurarea în ciuda absenţei lui Vladimir Putin. Ceremonia a avut loc în prezenţa ministrului rus al Culturii şi a ambasadorului rus în Franţa dar niciun oficial francez nu a venit.

5 cupole aurii în formă de bulbi de ceapă – forma tradiţională a catedralelor ruseşti – pe malul Senei, la doi paşi de Turnul Eiffel. Iată prima imagine care te frapează când priveşti dinspre podul Alma. Cert, catedrala Sfânta-Treime e impunătoare – bulbul central culmină la 37 de metrii de sol – dar ea face parte dintr-un întreg complex desenat de marele arhitect francez Jean-Michel Wilmotte. Aşa-zisul « centru spiritual şi cultural rus » are pe lângă catedrală, o librărie, o sală de expoziţii, o cafenea, o casă parohială cu o sală de 200 de locuri, apartamente diverse, birourile serviciilor culturale ale ambasadei Rusiei şi o şcoală bilingvă ruso-franceză ce poate primi 150 de elevi.

Cu alte cuvinte, acest centru amestecă fără probleme politica, cultura şi religia pe un teren cu statut diplomatic, aflat nu departe de ministerele franceze de Externe şi al Apărării şi la doi paşi de palatul Elysée. Unii analişti afirmă că această proximitate ar fi pus probleme serviciilor de informaţii franceze care se temeau ca Moscova să nu-şi instaleze acolo instalaţii de spionaj, tip antene parabolice.

Catedrala nu e pe placul tuturor ruşilor din Franţa...

Să precizăm că în afara lui Vladimir Putin care şi-a amânat vizita la Paris – şi deci prezenţa la inaugurare – după o « ceartă » diplomatică cu omologul său francez pe tema Siriei – a lipsit de la ceremonie şi Kiril, patriarhul Moscovei şi al tuturor Rusiilor. Semn că poate proiectul parizian este mai degrabă politic decât religios ?

Cert e că această catedrală, Rusia şi-o dorea de mult, mai exact din 2007, pe vremea când ex-preşedintele francez Nicolas Sarkozy sprijinea o apropiere ruso-franceză. Construcţia întregului complex a fost finanţată de Moscova, 170 de milioane de euro din bugetul Rusiei, ţară care prin Constituţie prevede, ca şi în Franţa, separarea bisericii de stat...

Jean-François Colosimo, istoric al religiilor şi specialist al ortodoxiei, interviuvat de colegii noştrii de la Huffington Post, afirmă că « de un secol, ortodocşii ruşi refugiaţi în Franţa, au încercat să fie discreţi, să se integreze şi s-au afiliat bisericii din rue Daru care ţine de patriarhatul de Constantinopole. Ori cu această catedrală, asistăm la un act puternic ce urmăreşte să afirme rusitatea pe malurile Senei ». Pe scurt, proiectul trebuie privit ca un obiect de propagandă pentru diaspora rusă şi o demonstraţie de forţă a lui Vladimir Putin care de când e la putere nu a făcut decât să se sprijine şi să se folosească de biserica rusă, descrisă mai degrabă ca fiind conservatoare şi naţionalistă.

Centru cultural cu statut diplomatic, o premieră

Catedrala Sfânta-Treime face parte dintr-un complex care cuprinde printre altele şi serviciile culturale ale ambasadei Rusiei. O « şmecherie » care-i permite – o spune chiar justiţia franceză – să beneficieze de statutul diplomatic. Locul poate fi deci privit ca un fel de « sucursală » a ambasadei, o vitrină culturală rusească în afara ambasadei. Acest statut îi dă deci imunitate diplomatică şi un principiu de inviolabilitate. Sunt astfel interzise de exemplu orice percheziţii în interiorul acestui spaţiu, « o premieră pentru un centru cultural străin din Franţa » spune Galia Ackermann, fosta noastră colegă, specialistă a Rusiei.

 
Catedrala ortodoxă rusă şi centrul spiritual, inaugurate la Paris