Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Începe evacuarea ”junglei” din Calais

calais-migrants_0.jpg

Sursa imaginii: 
Reuters/Benoit Tessier

Autoritățile franceze încep astăzi să evacueze cea mai mare tabără de refugiați din Europa – cea de la Calais , cunoscută și sub numele de ‘jungla de la Calais’. Situată în nordul Franței tabăra se întinde pe o suprafață de 4km² și adăpostește între 6.500 și 8.000 de persoane provenite din Afganistan, Eritreea și Sudan. Primele corturi au fost instalate aici în urma cu un an și jumatate.

Refugiatii au fost informați în acest week-end că tabăra va fi golită. Oamenii vor trebui să se deplaseze la aproximativ 300 de metri de tabără, unde au la dispoziție autobuze care îi vor duce către centre de orientare răspândite în întreaga Franță.

Iacub, un sudanez de 20 de ani, a declarat pentru France Presse că va fi pregătit pentru a pleca din această tabără, încă de la primele ore ale zilei.

În schimb, Karhazi, un afgan, nu vrea să plece. "Știu că se evacuează tabăra. Vor trebui să ne forțeze să plecăm. Am pleca în Marea Britanie dar pentru adulți nu este nimic prevăzut în acest sens”, spune Karhazi.

Totuși, Pierre Henry, directorul general al Asociației ‘France Terre d'Asile’ susține că Marea Britanie a primit, săptămâna trecută, 200 de minori care veneau din tabăra de la Calais. 140 și-au reîntâlnit famiile iar peste 50 de minori afectați fizic ori psihic de războiul din țara de origine au ajuns și ei în Marea Britanie.

Potrivit unui recensământ recent, realizat de asociația ‘France Terre d'Asile’, aproximativ 1.300 de minori se găsesc în tabăra de la Calais. 500 dintre ei afirmă că au familia în Marea Britanie. Dacă repatrierea familială este reglementată la nivelul Uniunii Europene, transferul minorilor care nu au familie nu face obiectul vreunei legislații. Datorită unui amendament asupra legii imigrației, inițiată de un fost copil refugiat care a devenit senator, acești copii vulnerabili pot cere azilul politic în Regatul Unit.

În Franța, această tabără a iscat o dezbatere națională iar politicienii au mers pe rând pentru a vedea condițiile în care trăiau acești oameni. Insecuritatea invocată mai mereu de localnici a determinat guvernul socialist să anunțe, în septembrie, închiderea acestei tabere.

În week-end, reprezentanți ai serviciului de Imigrație s-au aflat în tabără pentru a explica oamenilor cum se va derula evacuarea și pentru a-i convinge, pe cei care ezită încă, de necesitatea de a părăsi acest spațiu.

‘Toată lumea și-a făcut déjà bagajul de o săptămână’, susține Mohammed, un sudanez de 43 de ani. El a renunțat la obiectivul său de a ajunge în  Marea Britanie dar spune că mulți dintre  amicii lui au preferat să părăsească tabăra înainte de evacuarea ei propriu-zisă, pentru a încerca să își realizeze visul britanic.

Timp de trei zile, 145 de autocare vor transfera refugiații către 300 de centre care există în întreaga Franță. Dacă va fi cazul, trasferul oamenilor se va derula întreaga săptămână, asigură reprezentanții guvernamentali. Ei spun că au fost pregătite 7.500 de locuri de cazare.

Rămâne de văzut cum se va desfășura și primirea acestor oameni căci mai multe orașe mici și-au manifestat dezacordul cu planul de repartizare impus de Guvern în timp ce opoziția de dreapta evocă posibilitatea creării de mici tabere de refugiați mai peste tot în Franța. Nu trebuie uitat nici că forțele de ordine au fost atacate săptămâna trecută cu cocktail-uri Molotov.

În ciuda logisticii complexe, operațiunea se anunța delicată în ceea ce privește securitatea.  În orice moment operațiunea poate degenera, în special dacă vor fi persoane care vor dori să rămână aici, spunea recent Ministrul de Interne. Acesta se îngrijorează de cei 200 de membri ai mișcării ‘No border’ care militează pentru desființarea granițelor și care se află și ei în această tabără.

Peste 1.200 de polițiști și jandarmi vor veni să ajute cei 2.100 de agenți prezenți déjà de mai multă vreme în tabără.

Pentru fiecare refugiat care ajunge într-un centru, statul francez achită zilnic 25 de euro. 70% dintre aceștia obțin statutul de azilant.