
Special Paris
Asia: declaraţii surprinzătoare ale preşedintelui filipinez
2016-07-01t072726z_865317025_d1betnalzyab_rtrmadp_3_philippines-duterte.jpg

În vîrstă de 71 de ani, Rodrigo Duterte a provocat enorme valuri mediatice în toată Asia cu declaraţiile sale. Ele au suscitat consternare în lumea afacerilor inclusiv în Japonia, aliat al americanilor şi primul partener comercial al statului Filipine. "Anunţ separarea mea de Statele Unite" a spus preşedintele filipinez joia trecută la Pekin, unde se afla cu o delegaţie de 400 de membri.
Ceea ce probabil a răsunat extrem de plăcut în urechile chinezilor, dar nu şi la Washington care i-a adresat o punere în gardă în legătură cu tiradele sale "incendiare". Alianţa dintre Statele Unite şi Filipine datează de 70 de ani, după ce arhipelagul format din peste o mie de insule a fost colonie americană între 1898 şi 1946.
In 2012, cînd Barack Obama a operat un viraj diplomatic major cu accentul spre Asia, statul Filipine s-a aflat în inima acestui dispozitiv. Stînga filipineză însă, al cărui lider este Rodrigo Duterte, s-a poziţionat de multă vreme ca un adversar al “imperialismului american”. Iar din luna mai a acestui an, cînd Rodrigo Duterte a devenit preşedinte, printre altele promiţînd un război implacabil împotriva traficanţilor de droguri, tonul puterii de la Manila a deveni anti-american.
De notat că statul Filipine afişează de cinci ani de zile cel mai ridicat ritm de creştere economică din Asia. Cotidianul Le Monde semnalează însă că 70 la sută din noua bogăţie creată în Filipine intră pe mîna a numai 40 de mari familii. Iată doar unul din motivele pentru care electoratul s-a orientat spre stînga filipineză.
Tot le Monde consideră că primele trei decenii ale acestui secol vor fi marcate de o luptă între "titani", mai precis cea dintre America şi China pentru controlul Pacificului. Nu este exclus deci care declaraţiile preşedintelui filipinez să fie şi ecoul acestei înfruntări geopolitice.