Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministrul francez al justiţiei: nu există vaccin împotriva radicalizării

prison_200115.jpg

Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

In Franţa, ministrul justiţiei anunţă închiderea centrelor create special pentru deţinuţi radicalizaţi. După nouă luni de funcţionare aceste centre nu au dat rezultatele scontate.

Nu este evocat cuvîntul "eşec", dar ministrul justiţiei Jean-Jacques Urvoas consideră că se impun alte metode "de lucru" pentru indivizii îndoctrinaţi de islamul radical şi susceptibili să comită atentate. Minstrul justiţiei refuză chiar termenul "deradicalizare" considerînd că nu există un "vaccin" împotriva islamului radical. In viitor el speră să fie adoptate noi strategii astfel încît persoanele vizate să accepte treptat renunţarea la violenţă. Autorităţile franceze mai recunosc că nu a fost productivă ideea de concetrare în acelaşi spaţiu a unor indivizi care au acelaşi profil.

Potrivit statisticilor oficiale, în prezent 349 de deţinuţi sunt încarceraţi pentru infracţiuni cu caracter terorist (cu un an în urmă numărul lor era de numai 90). Alte 1336 de persoane sunt încarcerate fiind identificate ca radicalizate (cu un an în urmă ele erau doar 700).

Ministrul justiţiei constată că Franţa este confruntată cu o masivă radicalizare a violenţei. Ori, gruparea unor indivizi cu acelaşi profil în centre închise facilitează propagarea prozelitismului religios. Concentrările de indivizi radicalizaţi sunt deci periculoase, o soluţie ar fi ca fiecare individ să poată fi “tratat” separat. O armată de educatori, psihologi, şi alte persoane specializate este necesară pentru o operaţiune fără precedent. Educatorii învaţă de fapt din mers, nu există nicăieri vreo ştiinţă a “deradicalizării” şi nici succese notabile care să constituie un precedent şi un reper.

Autorităţile franceze mai constată ceva: şi anume că indivizi care au efectuat diverse “stagii” în Siria sau Irak şi s-au întors în Europa au fost pregătiţi de jihadişti ca să-şi disimuleze intenţiile şi convingerile. Un fel de război secret are deci loc între cei care “radicalizează” şi cei care vor să “deradicalizeze”, cu dificultăţi infinit mai mari pentru structurile care vor să-i scoată pe aceşti tineri din logica violenţei.