Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Le Monde: "Frumuseţea sacră a României"

10497413_388180401365467_2785356682590764765_o.jpg

Casa cu Cerbi, Sucevita, Bucovina
Casa cu Cerbi, Sucevita, Bucovina
Sursa imaginii: 
credit foto: casa cu cerbi

Jurnalul Le Monde a publicat în suplimentul său din acest week-end un articol intitulat "Frumuseţea sacră a României". Sunt de fapt note de călătorie în două regiuni din nordul României, Maramureş şi Bucovina. Din densitatea informaţiilor furnizate şi din tonul articolului emană un mesaj evident: România profundă este plină de locuri magice care merită descoperite.

François Bostnavaron a petrecut o săptămînă în România, plecînd de la Cluj spre Breb, Sighet şi Săpînţa, apoi spre mănăstirile din nordul Moldovei, cu mai multe etape printre care Moldoviţa, Voroneţ şi Suceviţa. Călătorul nostru îşi ilustrează pagina pe care i-a rezervat-o Le Monde cu imagini care, într-un fel, rimează perfect: pentru că frescele exterioare de la Voroneţ îşi găsesc un ecou tulburător în crucile sculptate, pictate şi încărcate de inscripţii ale cimitirului vesel de la Săpînţa.

François Bostnavaron descrie cu lux de amănunte tot parcursul, drumul cu maşina, calitatea şoselelor (care nu este chiar atît de rea pe cît ar fi tentaţi să creadă unii), primirea călduroasă care i-a fost rezervată în mai multe pensiuni printre care "Casa cu meri" de la Moldoviţa şi "Casa cu Cerbi" de la Suceviţa. In acest ultim loc a fost primit, scrie el, de "Doiniţa, gazdă francofonă care a creat camere de oaspeţi cu o ambianţă deosebită, un amestec de tradiţii ale trecutului şi confort modern, ceea ce nu lasă pe nimeni indiferent."

Pentru francezii care nu au fost încă în România dar citesc acest articol cu siguranţă că el est o invitaţie la descoperirea celor două regiuni. Inclusiv a oraşului Cluj, descris ca un oraş "pentru pietoni, cosmopolit, branşat, în care te simţi în siguranţă, unde poţi auzi vorbindu-se franceza pe stradă dat fiind marele număr de studenţi care îşi ratează primul an de medicină în Franţa şi vin apoi să-şi încerce şansa la Cluj".

Fără să fie prea lung şi fără să conţină exclamaţii excesive de admiraţie, acest articol deschide o fereastră generoasă spre România. In general mediile de informare străine, pe fondul acestei boli contemporane numită informaţia spectacol, sunt interesate în special de subiectele negative, de unghiuri de abordare direcţionate spre orori, crize, mizerie materială şi morală, şi aşa mai departe.

De la căderea comunismului încoace România a "beneficiat" mai ales de acest tratatement mediatic, uneori pe bună dreptate pentru că nu totul în România merită aplaudat. Articole de genul celui scris de François Bostnavaron au fost însă puţine, de unde şi o imensă bucurie personală cînd l-am descoperit. De altfel l-am citit imediat de două ori ca să mă conving că nu este o iluzie…  

Link Le Monde:

http://mobile.lemonde.fr/m-voyage-le-lieu/article/2016/10/28/la-beaute-s...