Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Premierul Manuel Valls: loial faţă de preşedintele Hollande dar cu gîndul la prezidenţiale

1280x720-7og.jpg

Manuel Valls în octombrie 2015 la RFI
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

In Franţa, premierul Manuel Valls a avut cuvinte critice faţă de cartea publicată recent de preşedintele François Hollande, intitulată "Un preşedinte n-ar trebui să spună acest lucru". Numeroşi editorialişti au văzut în atitudinea premierului o tentativă de a se distanţa de şeful statului, în perspectiva alegerilor prezidenţiale de anul viitor. Manuel Valls îşi reafirmă însă, în cadrul unui interviu acordat RFI-ului, loialitatea faţă de preşedinte.

Cotidianul Le Monde consideră că socialiştii francezi se află în plină criză de nervi şi că luna noiembrie va fi extrem de complicată pentru ei. Si aceasta întrucît François Hollande urmează să anunţe abia la începutul lunii decembrie dacă va fi sau nu candidat pentru un nou mandat prezidenţial. Sondajele pun în lumină faptul că francezii nu vor acest lucru, dar că Manuel Valls ar putea fi un candidat credibil al stîngii. In interviul acordat postului nostru de radio RFI, din Coasta de Fildeş unde se afla în vizită, Manuel Valls s-a arătat combativ pe terenul ideilor:

"Vreau să-mi apăr bilanţul, cel al unei stîngi reformiste care îşi asumă acest lucru, şi care are mai mult decît oricînd ocazia de a-şi confrunta programul, în mod democratic şi inteligent, cu dreapta aflată în plină campanie a primarelor. O dreaptă care doreşte să repună în cauză, în mare parte, modelul nostru social." 

Ma toţi observatorii consideră că stînga nu are şanse, cel puţin în această fază a campaniei pentru prezidenţiale, să ajungă în turul al doilea al scrutinului. Pentru acestă fază favoriţii sunt Marine Le Pen şi personalitatea care va cîştiga primarele dreptei, fie Alain Juppé, fie Nicolas Sarkozy.

Premierul Manuel Valls consideră însă că stînga are toate şansele de a recupera terenul pierdut (cel puţin în sondaje), dacă se va uni în jurul unui singur om. Apeluri la unitate care nu au întîlnit însă entuziasmul scontat în rîndurile radicalilor de stînga sau în rîndurile socialiştilor situaţi mai la stînga decît Manuel Valls, precum Benoît Hamon sau Arnaud Montebourg.

In ce-l priveşte pe François Hollande, el întreţine suspansul. Criticile legate de cartea sa au fost numeroase, inclusiv în propria sa tabără. Lui i s-a reproşat printre altele că a spus lucruri neadecvate funcţiei prezidenţiale, într-un limbaj prea liber… Seful statului a evitat să răspundă direct acestor critici, dar şi-a făcut în schimb pentru luna următoare un program plin de întîlniri cu francezii şi de vizite pe teren. Un mod de a spune că problemele francezilor îl interesează mai mult decît comentariile în jurul cărţii sale. In această lună noiembrie François Hollande îşi va da seama probabil şi dacă popularitatea sa rămîne destul de credibilă pentru a se lansa în cursa pentru un nou mandat la Palatul Elysée.

Cotidianul Le Monde consideră că Manuel Valls este din ce în ce mai convins că preşedintele faţă de care îşi exprimă atît de des loialitatea nu are totuşi şansa de a recuceri încrederea francezilor. In schimb, Manuel Valls nu-şi ascunde dorinţa de a intra în cursa prezidenţială. Dar aşteaptă probabil să aibă teren liber, pentru a nu candida împotriva omului faţă de care îşi afirmă atît de des loialitatea.