Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Papa Francisc îşi "nuanţează" discursul legat de generozitatea faţă de migranţi

pape2_0.jpg

Papa în cursul vizitei sale pe insula Lampedusa
Image source: 
credit foto: rfi.fr

Papa Francisc pare să-şi modifice poziţia în privinţa primirii migranţilor în Europa. El pledează în continuare în favoarea generozităţii dar consideră că fiecare ţară trebuie să primească migranţi numai în măsura în care este capabilă să-i integreze, să le acorde locuinţe şi să le creeze locuri de muncă.

Să-şi fi dat seama oare Sfîntul Părinte că uneori excesul de generozitate se poate întoarce împotriva celui care o propovăduieşte? Să fi avut el noi sfătuitori care să-i fi spus că mulţi europeni sunt îngrijoraţi din cauza presiunii migratorii şi că extrema dreaptă precum şi forţele populiste abia aşteaptă să instrumentalizeze greşelile politice în materie de imigraţie? Sunt supoziţii pe care şi le face un editorialist al cotidianului Le Figaro în Franţa vorbind despre virajul, nu excesiv de spectaculos, dar totuşi vizibil pe care papa Francisc l-a făcut pe tema crizei migratorii. Europa nu poate primi un număr nelimitat de migranţi, guvernele nu pot primit dincolo de "posibilităţile lor".

Cam aceasta este noua poziţie a suveranului de la Vatican, exprimată în timp ce se întorcea din Suedia, ţară unde a lansat o serie de comemorări în contextul trecerii a 500 de ani de la reforma lui Martin Luther. Nu este exclus ca gazdele sale suedeze să-i fi explicat papei că ţara numără 9 milioane de locuitori dintre care 850 000 sunt "suedezi recenţi". Si că suedezii şi-ar dori o pauză în materie de noi primiri, în aşteptarea integrării străinilor deja prezenţi pe teritoriul suedez.

S-ar putea deasemenea ca la urechile papei să fi ajuns ecouri legate de anumite tensiuni din Germania, unde o serie de atacuri cu arme albe au suscitat nelinişte. Germania nu a fost pînă acum victima unor atentate masive, scrie Le Figaro, dar unii tineri radicalizaţi au aplicat "à la lettre" mesajele propagandistice ale Organizaţiei statul islamic, aceea de comitere a unor atacuri fără nici o pregătire prealabilă, cu un simplu cuţit, împotriva oricărui "necredincios" întîlnit în cale. Pînă acum papa a fost un campion al generozităţii creştine, cerîndu-le tuturor creştinilor din Europa să-şi deschidă inima şi porţile pentru migranţi, năpăstuiţii soartei, săracii lumii şi persecutaţii de pretutindeni.

Acum însă el pare să-şi fi nuanţat discursul. Dacă inimile trebuie să rămîne deschise, porţile ar trebui să se deschidă cu mai multă prudenţă pentru că altfel, spune tot papa, există riscul ca europenii să plătească, mai devreme su mai tîrziu, un preţ politic ridicat…