Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


A doua dezbatere a primarelor dreptei se anunţă mai aprinsă şi mai dură

primare.jpg

Cei 7 candidati la primarele dreptei si ale centrului francez se regàsesc astàzi seara pentru un al doilea duel televizat
Cei 7 candidati la primarele dreptei si ale centrului francez se regàsesc astàzi seara pentru un al doilea duel televizat
Image source: 
REUTERS/Philippe Wojazer

In Franţa are loc astăzi seară a doua dezbatere între cei 7 candidaţi ai dreptei la învestitura pentru prezidenţialele de anul viitor. Educaţia, combaterea delincvenţei şi a terorismului şi chestiunile europene figurează pe meniul acestei dezbateri care se anunţă de pe acum mai încleştată, mai politică şi mai directă decât primul duel care a fost considerat prea instituţional.

E vorba de a doua dezbatere dintr-un total de 4 programate până la finalul acestei luni când se va cunoaşte reprezentantul dreptei şi al centrului la prezidenţialele franceze de anul viitor. La primul duel televizat, cei 7 pretendenţi la învestitură nu prea s-au demarcat unii de alţii. Poziţiile favoriţilor au rămas neschimbate iar în frunte, ex-premierul Alain Juppé şi-a mărit avantajul faţă de al doilea clasat, fostul preşedinte Nicolas Sarkozy. Potrivit ultimei anchete de opinii, primarul de Bordeaux conduce cu 14 puncte în faţa fostului său şef.

La această a doua dezbatere televizată, difuzată de canalale BFM şi iTELE, schimburile de replici în faţa unui public de 300 de persoane, ar putea fi mai dure, mai tranşante. E şi normal, temele abordate urmând să fie Europa, educaţia şi securitatea. Fiecare din cei 7 candidaţi va avea la dispoziţie un minut ca să răspundă la întrebare şi un minut ca să-i răspundă adversalului său.

Prima dezbatere din 13 octombrie reunise 5,6 milioane de telespectatori pe canalul TF1 şi fusese marcată de o lungă secvenţă legată de diversele afaceri judiciare în care au fost sau sunt implicaţi sau citaţi unii dintre candidaţi, dar mai ales Nicolas Sarkozy. Acesta din urmă ar putea fi din nou « pus la colţ » astăzi seară de foştii săi colegi de guvernare din cauza miilor de posturi de poliţişti pe care le-a desfiinţat cât a fost la putere între 2007 şi 2012. Chestiuni de actualitate « fierbinte » - terorismul, manifestaţia poliţiştilor francezi sau dosarul migranţilor – ar putea şi ele să provoace schimburi aprinse între candidaţii conservatori.

Problema este că duelul pare să se limiteze tot mai mult la un face-à-face Juppé-Sarkozy. Soarta celorlaţi 5 pretendenţi contează tot mai puţin ori nu suntem nici măcar la jumătatea cursei. François Fillon a fost totuşi convingător la prima dezbatere, ex-premierul lui Sarkozy fiind abil cunoscător al dosarelor economice. Bruno Le Maire, complet şters la prima dezbatere, va trebui să-şi arate puţin colţii dacă vrea să devină audibil. In fine, fosta candidată la primăria Parisului, Nathalie Kosciusko-Morizet, a venit la prima dezbatere cu idei inedite pe plan economic şi ar putea ataca joi seara bilanţul lui Sarkozy, lovindu-l indirect şi pe Fillon. Ultimul clasat dinter cei 7, Jean-François Copé, creditat cu 1% din intenţiile de vot, îşi joacă acum nu doar credibilitatea ci şi viitorul politic.

Primul tur al primarelor dreptei şi centrului are loc pe 20 noiembrie, turul doi – adică finala – o săptămână mai târziu, pe 27 noiembrie.

A doua dezbatere a primarelor dreptei se anunţă mai aprinsă şi mai dură