Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Al-Baghdadi îşi cheamă trupele să reziste la Mosul

baghdadi.jpg

Soldat irakian tinând în mânà un prospect Daech prin care se interzice tàierea bàrbii, Mosul 30 octombrie 2016
Soldat irakian tinând în mânà un prospect Daech prin care se interzice tàierea bàrbii, Mosul 30 octombrie 2016
Sursa imaginii: 
REUTERS/Zohra Bensemra/File Photo

Abu Bakr al-Baghdadi, şeful grupării jihadiste stat islamic, s-a exprimat public pentru prima dată după aproape un an de tăcere. Într-un mesaj difuzat de mass-media afiliată mişcării teroriste, al-Baghdadi le cere oamenilor săi să se lupte până la moarte pentru a apăra oraşul Mosul, pe cale să fie recucerit de trupele irakiene. Ce conţine mesajul audio al liderului terorist ?

Abu Bakr al-Baghdadi se adresează tuturor locuitorilor din Ninive, regiunea irakiană în care se află oraşul Mosul, cel mai mare cucerit vreodată de jihadiştii din Organizaţia stat islamic. El le cere combatanţilor « să nu se replieze » şi le promite « victoria ». Asta în contextul în care jihadiştii sunt în dificultate tot mai mare în faţa zecilor de mii de soldaţi, poliţişti şi combatanţi kurzi care converg către oraş cu sprijinul bombardamentelor aviaţiei coaliţiei internaţionale.

Mesajul lui al-Baghdadi, lung de o jumătate de oră, nu a fost autentificat dar specialiştii îl consideră drept autentic. El nu este nici datat dar se referă la evenimente care au avut loc în ultimele zile sau săptămâni. Aşa-zisul « calif » se ia de şiiţii irakieni – cei care formează majoritatea populaţiei ţării. Liderul jihadist îşi incită de asemenea partizanii să atace Turcia, ţară în majoritate sunită care dispune de trupe staţionate nu departe de Mosul şi care ar dori să joace un rol în eliberarea oraşului irakian. În fine, Arabia Saudită este şi ea vizată de apelul lui al-Baghdadi, liderul terorist reproşând regatului că « s-a aliat cu naţii infidele în lupta lor contra islamului ». Pe scurt, « califul » lasă deoparte consideraţiile strategice sau religioase pentru a se implica pe teren, pentru a poza ca şef militar şi a le interzice trupelor sale să abandoneze lupta. În trecut, la Faludja de exemplu, combatanţii jihadişti preferau în general să se retragă, să fugă, când estimau că bătălia era pierdută. Cu alte cuvinte, cum afirmă un specialist citat de Le Monde, « organizaţia stat islamic se pregăteşte să se lupte, nu să-şi abandoneze bastionul simbolic în care al-Baghdadi s-a autoproclamat calif ».

Reamintim că Mosul este oraşul în care al-Baghdadi şi-a autoproclamat « califatul » în vara anului 2014, spre stupefacţia întregii lumi. De atunci şi până acum, « califul » irakian în vârstă de 45 de ani, unul dintre cele mai căutate persoane din lume, nu mai reapăruse în public şi e de negăsit în ciuda recompensei de 10 de milioane de dolari promise de SUA pentru capturarea sa. Precedentul său mesaj audio fusese difuzat în decembrie anul trecut. Potrivit analiştilor şi jurnaliştlor de la faţa locului, Daesh ar dispune încă de vreo 3 până la 5 mii de combatanţi la Mosul, mai ales în partea estică a oraşului. Recucerirea oraşului se anunţă deci dificilă, mai ales că acolo s-ar afla şi circa 1,2 milioane de civili din care jumătate copii, potrivit organizaţiei Save the children. De la lansarea ofensivei armatei irakiene asupra Mosulului, circa 20 de mii de persoane au fost déjà deplasate. Alte mii de persoane ar fi fost duse cu forţa de combatanţii Daesh pentru a folosi eventual ca scuturi umane.

 
Al-Baghdadi îşi cheamă trupele să reziste la Mosul