Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


« Prejudiciul angoasei » luat în calcul pentru indemnizarea victimelor atentatelor din Franţa

angoasa.jpg

O victimà este evacuatà din sala Bataclan unde în seara zilei de 13 noiembrie 2015, 90 de persoane au fost ucise de un comando jihadist
O victimà este evacuatà din sala Bataclan unde în seara zilei de 13 noiembrie 2015, 90 de persoane au fost ucise de un comando jihadist
Sursa imaginii: 
REUTERS/Charles Platiau

Intr-o carte albă publicată la Paris, 170 de avocaţi de la baroul din capitala Franţei cereau luare în calcul a « prejudiciului angoasei » în momentul în care se determină indemnizarea victimelor atentatelor din 13 noiembrie. De asemenea, avocaţii cereau şi indemnizarea « prejudiciului de aşteptare » pentru apropiaţii victiemlor. Guvernul de la Paris le-a dat în parte satisfacţie avocaţilor.

Intr-o conferinţă de presă, secretarul de stat pentru Victime a declarat că de acum încolo se va ţine cont şi de « prejudiciul angoasei » pentru victimele directe sau indirecte ale atentatelor. Acest prejudiciu se defineşte ca fiind « o suferinţă suplimentară ce rezultă din conştientizarea unei morţi iminente şi a angoasei existenţiale aferente ». El va trebui să compenseze « extrema primejdie a victimelor care au basculat în câteva secunde dintr-un moment de bucurie sau sărbătoare într-o scenă de război ».

Pe 13 noiembrie 2015, « victimele au trăit ceva oribil, toate au înţeles ce se întâmplă » afirmă avocaţii care deplâng faptul că niciun prejudiciu în aceste sens nu a fost, pentru moment, luat în calcul de FGTI, Fondul de garanţie pentru victimele actelor de terorism şi altor infracţiuni. Măsura anunţată acum de guvern ar putea fi foarte oneroasă pentru FGTI. La ora actuală, pentru cele circa 2.800 de victime directe sau indirecte ale atacurilor de acum un an, Fondul a pus deoparte circa 400 de milioane de euro din care a plătit déjà vreo 44 de milioane.

 
« Prejudiciul angoasei » luat în calcul pentru indemnizarea victimelor atentatelor din Franta