Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Hubert Védrine în Le Monde despre alegerea lui Donald Trump: «A venit vremea insurecţiilor electorale»

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Alegerea lui Donald Trump a fost primită cu îngrijorare şi reţinere în mai multe capitale din lume. Intr-un interviu acordat ziarului Le Monde, fostul ministru socialist de externe Hubert Védrine, actualmente consultant şi profesor de ştiinţe politice, comentează contextul în care a fost ales Trump şi eventualele repercusiuni asupra echilibrului geopolitic mondial.

Hubert Védrine constată că « în toate democraţiile, şi nu doar în Occident, asistăm la o criză a reprezentativităţii. Cetăţenii nu mai au încredere în responsabilii pe care ei înşişi i-au ales. Populaţiile actuale, foarte bine informate despre o grămadă de subiecte, cer tot mai multă democraţie directă, vor să fie consultate despre orice. Apoi, excesele obscene ale îmbogăţirii prin globalizare au fost tolerate câtă vreme soarta claselor mijlocii se ameliora. Nu mai e cazul însă de la criza din 2008 încoace. Aceste fenomene conduc deci tot mai mult la insurecţii electorale. Ar fi o eroare să considerăm alegerea lui Donald Trump ca o aberaţie folclorică americană » e de părere Hubert Védrine.

Intrebat despre pericolul eventual pe care l-ar reprezenta noul preşedinte-ales pentru echilibrul geopolitic mondial, ex-ministrul francez de externe consideră mai întâi că « Trump va fi obligat să se insereze în jocul relaţiilor internaţionale, chiar dacă eventual îşi va schimba alianţele. Apoi, Trump nu e Bush. Noul ales nu are în cap ideea că misiunea Americii e să civilizeze restul lumii. Trump nu vrea nici să declare război dictatorilor pentru a impune drepturile omului. Trump nu e animat decât de un soi de egoism sacru al puterii » spune Védrine în interviul acordat colegilor de la Le Monde.

Comentând apoi declaraţiile viitorului preşedinte american, despre NATO, fostul oficial francez relativizează ameninţările lui Donald Trump. « Când a zis că NATO trebuie să se schimbe, toate lumea a intrat în panică. Dar lumea uită că de multă vreme americanii le cer aliaţilor europeni să ducă mai mult mâna la buzunar ca să-şi finanţeze propriile apărări în cadrul NATO ». In fine, în cazul în care Trump va dori să anuleze acordul de la Viena privind dosarul nuclear iranian, « el riscă să provoace un conflict cu europenii » afirmă Hubert Védrine.

Un alt fost ministru francez de externe, Laurent Fabius, actualmente preşedinte al Consiliului constituţional, e de părere, într-un interviu acordat ziarului Le Figaro, că victoria lui Trump ne arată că « poporul american este furios şi frustrat. Alegătorii americani nu au votat doar pentru schimbare ci şi contra clasei politice actuale, contra sistemului. Alegerea lui Trump, ca şi Brexitul şi ca şi alegerea lui Duterte în Filipine, ne demonstrează că trebuie să mergem mai departe cu analiza decât să ne oprim la simpla observare a sondajelor. Asistăm la o mişcare mai largă, nu e doar ceva exotic ».

In privinţa eventualelor repercusiuni asupra Europei, Fabius insistă pe faptul că « europenii vor trebui să-i transmită un mesaj clar, să se arate mai uniţi şi să-şi afirme poziţiile financiare şi comerciale ». Fostul şef al diplomaţiei franceze, fin politican – a fost cel mai tânăr premier al Franţei – atrage însă atenţia : « Există uneori o anumită diferenţă între promisiunile electorale şi deciziile luate odată ce eşti confruntat cu realitatea » conchide Laurent Fabius.