Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Donald Trump, oaia neagră din Silicon Valley

silicon_valle.jpg

Investitorul în Silicon Valley - Peter Thiel la Washington, 31 Octombrie 2016
Investitorul în Silicon Valley - Peter Thiel la Washington, 31 Octombrie 2016
Sursa imaginii: 
SAUL LOEB / AFP

Viitorul preşedinte-ales al Statelor Unite a reuşit să îşi atragă antipatia patronilor din Silicon Valley specializaţi în noile tehnologii. Mandatul pare unul încrâncenat de ambele părţi.

Donald Trump nu se preocupă de digital dar este detestat de principalii actori care creează digitalul. El a determinat mobilizarea a 150 de personalităţi din Silicon Valley – investitori , dezvoltatori, afacerişti care au semnat o lungă scrisoare publică, în această vară. Cu toţii s- au reunit pentru a spune că alegerea lui Donald Trump în fruntea ţării ar însemna un dezastru pentru tehnologie şi inovaţie. Oamenii s-au bazat chiar pe declaraţiile făcute de politician în timpul campaniei electorale. Acesta a propus, spre exemplu, ca anumite porţiuni de internet să fie închise ca ‘măsură de securitate’. Semnatarii scrisorii se îngrijorau de asemenea de viziunea noului preşedinte ales care pledează pentru o frânare a inovării cu scopul de a gestiona libera circulaţie a persoanelor şi a ideilor. Totul, cu scopul de a securiza teritoriul.

Un alt subiect de îngrijorare, politica anti-migraţie a republicanului Trump, care este văzută ca un veritabil pericol într-un Silicon Valley care angajează prea mulţi străini. Aproape 40% din cele 500 cele mai mari societăţi americane au fost create de migranţi ori de copiii lor, argumentează semnatarii.Indignarea a continuat şi pe alte planuri. Creatorii Facebook şi Google, au criticat afirmaţiile lui Donald Trump la adresa musulmanilor. Spre exemplu, fondatorul Facebook – Mark Zuckerberg a creat o fundaţie care vrea să faciliteze venirea pe teritoriul american a muncitorilor străini. Opozanţii lui Donald Trump s-au exprimat chiar şi prin intermediul portofelelor. Spre exemplu, potrivit site-ului CROWDPAC – care înmagazinează declaraţiile donatorilor din principalele industrii americane, Hillary Clinton a strâns mai bine de 15 milioane de dolari în Silicon Valley. In schimb, Donald Trump a trebuit să se mulţumească doar cu 700 de mii de dolari.

Candidata democrată a avut susţinerea în rândul patronilor unor importante societăţi de noi tehnologii precum şi a unor site-uri ori media – Facebook, Airbnb şi Netflix. Un alt fapt ce trebuie menţionat: Meg Whitman, patronul Hewlett Packard, o încrâncenată republicană, a ales să voteze, pentru prima data în viaţa sa, un democrat - pe Hillary Clinton. Mai mult, a strâns fonduri pentru campania acesteia. John Chambers, patronul emblematic al CISCO Systems – o societate de informatică americană a declarat şi el că, pentru prima dată nu va vota republicanii. Alegerea lui Donald Trump este cu atât mai dură cu cât Hillary Clinton avea un proiect pentru sectorul noilor tehnologii, prin care oferea toate căile necesare Statelor Unite de a rămâne un lider în domeniu. 

 
Donald Trump - oaia neagră a lui Silicon Valley