Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cel mai mare centru european de tranzit pentru migranţi şi-a deschis porţile la Paris

Un centru umanitar pentru migranti s-a deschis la Paris.jpg

Un centru umanitar pentru migranti s-a deschis la Paris
Un centru umanitar pentru migranti s-a deschis la Paris
Sursa imaginii: 
CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / AFP

Centrul umanitar de primire a refugiaţilor dispune de 400 de locuri de cazare. Se află în nordul Parisului. A fost amenajată aici o spălătorie, o infirmerie, un micut magazin în care sunt distribuite gratuit haine şi produse de igienă. 

 

Primăria capitalei a investit 6,6 millioane de euro in crearea acestui nou spaţiu. In 18 luni el poate fi demontat si remontat in altă parte, pe acest spaţiu este planificat a fi construit un campus. Un centru similar, pentru familii si femei singure se va deschide în ianuarie 2017 în Ivry-sur-Seine (Val-de-Marne).

Primarul Parisului- Anne Hidalgo anunţa în luna mai realizarea acestui centru de tranzit. Ea spune că oferă o alternativă pentru 400 de bărbaţi care dormeau până acum în containere ori pe stradă, în corturi instalate direct pe asfalt, la Calais ori la Paris. Un exemplu este Place Stalingrad, în arondismentul 19. Aici, 3.800 de refugiati stateau în subsolul staţiei de metrou ori de-a lungul strazilor din cartier. Forţele de ordine au descins pentru a-i ridica şi transporta în centre de orientare pentru azilanţi. Pentru a-i evacua, staţia de metrou a fost închisă. Pentru că nu erau destule locuri, oamenii au fost cazaţi chiar şi în şcoli şi foste azile de bătrâni. Acţiunea a avut loc cu doar câteva zile după ce jungla de la Calais a fost dezafectată. Acum, centrul deschis în nordul Parisului este unul de tranzit. Migranţii pot sta aici cel mult zece zile. Există 120 de angajaţi care vor acorda primul ajutor medical acestor persoane  şi ajuta în a completa actele necesare pentru şederea lor în Franţa.

La ora actuală nimeni nu poate estima câţi refugiaţi se vor prezenta aici. Ceea ce e cert: toate celelalte spaţii de cazare pentru refugiaţi sunt deja pline, nu mai există locuri pentru a primi noii veniţi. Conform unei statistici a organizaţiei ‘Medici fără frontiere’, între 50 şi 70 de noi refugiaţi intră zilnic în Paris. Politica oraşului este clară : administraţia locală nu mai doreşte refugiaţi pe străzi. Intr-un an şi jumătate, 29 de tabere au fost închise in Paris.Intre evacuarea taberelor ce existau direct pe stradă, săptămâna trecută şi deschiderea acum a acestui centru, înseamnă  400 de noi refugiaţi pe străzi. Adică, exact numărul de locuri ce există în noul centru. Adică numai ce s-a deschis şi este déjà plin până la refuz.