Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Le Monde: «Nicolas Sarkozy, un Donald Trump mai mic şi mai puţin bogat»

sarko.jpg

Nicolas Sarkozy, candidat la primarele dreptei pentru prezidentialele de anul viitor, în campanie la Neuilly, lângà Paris
Nicolas Sarkozy, candidat la primarele dreptei pentru prezidentialele de anul viitor, în campanie la Neuilly, lângà Paris
Sursa imaginii: 
ERIC FEFERBERG / AFP

La o scară mai mică, fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy o ia pe aceeaşi cale aleasă de Donald Trump. O cale a populismului, e de părere ziarul francez Le Monde, care publică un portret acid al ex-locatarului de la Elysée.

« E mai mic şi mai puţin bogat. Nu e obscen, nici grosier – cu rare excepţii – ci mai degrabă vulgar. Excesele lui Donald Trump sunt pe măsura Americii ; provocările lui Nicolas Sarkozy la dimensiunea Hexagonului. In model redus, fostul preşedinte francez o ia pe aceeaşi cale aleasă de miliardarul american. O cale a populismului, articulată în jurul a două noţiuni nedefinite : « sistemul », care trebuie denunţat cu virulenţă, şi « poporul », al cărui purtător de cuvânt pretindem că suntem » scrie Le Monde în acest portret acerb al fostului preşedinte francez.

« Sarkozy nu şi-a ascuns niciodată atracţia pentru stilul Trump » continuă ziarul de seară. « Doar în ultima vreme, când declaraţiile republicanului american deveniseră prea scandaloase, Sarkozy s-a abţinut să mai întreţină comparaţia. Ba chiar s-a declarat « destul de apropiat lui Hillary Clinton » mai scrie Le Monde.

Ziar care notează totuşi că « fostul şef de stat francez a întreţinut cu mari eforturi polemici interminabile, invers proporţionale cu bogăţia vocabularului său şi fineţea argumentelor ». In acest sens, Le Monde constată că « presa americană a studiat îndeaproape discursurile lui Trump. Frazele acestuia au în medie 12 cuvinte care depăşesc rareori două silabe. Cele ale lui Nicolas Sarkozy sunt presărate cu multiple erori de sintaxă, fostul preşedinte învăţând de multă vreme să vorbească « poporului ».

« Pe fond, Sarkozy a urmat aceeaşi direcţie cu Trump, pe un mod mai « soft ». Dacă nu a propus să construiască un zid de-a lungul Mediteranei, imigraţia şi securitatea au ocupat un loc preponderent în campania sa. La fel, dacă nu a cerut « stoparea totală şi completă a venirii musulmanilor » în Franţa - aşa cum a făcut-o Trump acum un an – Sarkozy nu a încetat să-i stigmatizeze pe musulmani. In fine, fostul preşedinte francez s-a apropiat de vărul său american şi pe ramura climato-sceptică » conchide de Le Monde.

 
Le Monde: «Nicolas Sarkozy, un Donald Trump mai mic şi mai puţin bogat»