Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Trump, dreapta franceză şi «poporul»

droite.jpg

Ex-presedintele francez Nicolas Sarkozy, se vrea un candidat al "poporului" în fata elitelor
Ex-presedintele francez Nicolas Sarkozy, se vrea un candidat al "poporului" în fata elitelor
Sursa imaginii: 
REUTERS/Robert Pratta

Victoria lui Donald Trump la prezidenţialele americane a provocat un val de reacţii în clasa politică franceză. Rezultatul scrutinului de peste Atlantic va avea oare un impact asupra primarelor dreptei din Franţa sau asupra prezidenţialelor de anul viitor ? Este ceeace speră în orice caz taberele lui Nicolas Sarkozy şi Marine Le Pen.

De când s-a anunţat rezultatul alegerilor din SUA, tabăra fostului preşedinte francez Nicolas Sarkozy dar şi cea a rivalului său la primarele dreptei, ex-premierul François Fillon, şi-au găsit un ţap ispăşitor : sondajele de opinie. « Ele se înşeală la fel de mult în Franţa ca şi în SUA » afirmă un apropiat al fostului premier francez citat de colegii noştri de la redacţia în limba franceză.

Dreapta franceză vrea de asemenea să-şi însuşească tema « poporului ». Astfel, pentru anturajul lui Sarkozy, ex-preşedintele e singurul care abordează adevăratele preocupări ale francezilor. « Demersul lui Donald Trump îl validează complet pe cel al lui Nicolas Sarkozy. Cu alte cuvinte, francezilor trebuie să le propui o alternanţă clară » spune un deputat din tabăra ex-preşedintelui.

Dacă o parte a dreptei republicane franceze e totuşi îngrijorată de victoria lui Trump, la Frontul naţional, partidul extremei drepte franceze, lumea îşi freacă mâinile. Trezorierul campaniei lui Marine Le Pen se vrea optimist pentru 2017 : « Am avut Brexit-ul, apoi această alegere a lui Trump. Va urma probabil în curând o veste bună şi de la alegerile prezidenţiale din Austria. Apoi, îi va veni rândul lui Marine » conchide încrezător responsabilul frontist.