Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Programul în cinci puncte al realizatorului Michael Moore după alegerea lui Donald Trump

michael_moore.jpg

Realizatorul Michael Moore
Realizatorul Michael Moore
Sursa imaginii: 
mashable.france24.com

Cel care a scos un film surpriză în timpul campaniei electorale despre Donald Trump, propune piste pentru a ajuta democraţii să se bată pentru proiectele lor. 

Milioane de democraţi s-au trezit cu un gust amar după alegerea lui Donald Trump în fruntea Statelor Unite. Dacă adăugăm şi un Senat şi o Cameră a Reprezentanţilor în care republicanii formează majoritatea, o Curte Supremă cu locuri în care aliaţii lui Trump vor avea locurile lor, progresiştii au de ce să se simtă deprimaţi. Probabil că pornind de la toate acestea, programul în cinci puncte al realizatorului Michael Moore, publicat pe Facebook a fost redistribuit de mai bine de 400.000 de ori, într-o singură zi, pe reţelele de socializare. Cel care a scos un film surpriză în timpul campaniei electorale despre Donald Trump, propune piste pentru a ajuta democraţii să se bată pentru proiectele lor.

Iată şi lista lucrurilor care trebuiesc făcute a doua zi după alegeri, conform Michael Moore:

  1. Preluarea controlului Partidului Democrat înainte de a îl oferi poporului. Strategia actualilor lideri a eşuat lamentabil.
  2. Debarasarea de experţii şi analiştii ori toţi aceeia care s-au agăţat de ideiile lor şi au refuzat să admită realitatea. Sunt acceaşi specialişti care ne spun acum că trebuie să ‘diminuăm fractura socială’. Vor mai spune astfel de chestiuni şi în zilele ce vor urma. Nu îi mai ascultaţi, recomandă Michael Moore.
  3. Reprezentanţii democraţi ai Congresului ar trebui să evite să mai bareze calea acelora care ştiu ce anume trebuie să facă pentru a împiedica triumful meschinăriei şi al delirului care se anunţă.
  4. Incetaţi să mai spuneţi că sunteţi ‘şocaţi’. Recunoaşteţi mai bine că trăiţi în bula voastră şi că nu aţi auzit disperarea oamenilor, abandonaţi de ani de zile şi care visează să învingă acest sistem. Victoria lui Donald Trump nu are nimic surprinzător. Atitudinea adversarilor săi, care nu au văzut în el decât un bufon, i-a permis ascensiunea. Este o creatură şi o creaţie a media, chiar dacă nimeni un o va recunoaşte vreodată.
  5. Repetaţi fraza următoare tuturor celor pe care îi cunoaşteţi astăzi: ‘Hillary Clinton a obţinut majoritatea sufragiilor!’. Majoritatea americanilor o preferau pe Hillary Clinton lui Donald Trump. Dacă v-aţi spus în această dimineaţă că trăiţi într-o ţară de proşti, faceţi o greşeală. Majoritatea americanilor au votat pentru Hillary şi nu pentru Trump. Victoria lui Trump aparţine sistemului – obscur şi absurd – al Marilor Electori, un concept care datează din secolul al XVIII- lea. Atât timp cât nu îl vom schimba, vom continua să avem preşedinţi pe care nu i-am ales şi pe care nu îi dorim. Trăiţi într-o ţară în care majoritatea alegătorilor cred că începem să simţim efectele încălzirii climatice, că realizarea studiilor universitare nu ar trebui să fie sinonime cu îndatorarea la bancă, care nu şi mai doresc ca America să atace alte ţări, că este nevoie de creşterea salariului minim şi că fiecare ar trebui să deţină o asigurare socială. Trăim într-o ţară în care majoritatea oamenilor împărtăşeşte o viziune progresistă a societăţii. Lipsesc responsabilii politici capabili să pună în practică toate aceste măsuri’, scrie Michael Moore în scrisoarea sa publică.