Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Comemorări sobre, un an după atentatele care au îndoliat Parisul pe 13 noiembrie 2015

stade_france.jpg

Presedintele Frantei, François Hollande dezveleste o placà comemorativà la intrarea în Stade de France, acolo unde a început seria de atentate jihadiste din 13 noiembrie 2015
Presedintele Frantei, François Hollande dezveleste o placà comemorativà la intrarea în Stade de France, acolo unde a început seria de atentate jihadiste din 13 noiembrie 2015
Sursa imaginii: 
REUTERS/Philippe Wojazer

Un an după cele mai ucigătoare atentate care au îndoliat vreodată Franţa - 130 de morţi la sala Bataclan, la Stade de France şi la terasele unor cafenele pariziene, unde au murit şi doi români - ziua de azi e marcată de o serie de comemorări care se vor însă toate sobre. Ieri seară, sala Bataclan şi-a redeschis porţile cu un concert susţinut de Sting, fosul lider al grupului The Police.

François Hollande, a dat startul comemorărilor de astăzi. Seful statului şi-a început ziua la Stade de France, acolo unde a debutat măcelul de acum un an. Suporterul portughez Manuel Dias a fost prima victimă a atacurilor sinucigaşe comise în apropierea stadionului. La Paris, preşedintele francez însoţit de primăriţa capitalei, Anne Hidalgo "vizitează" apoi fiecare din celelalte 5 locuri îndoliate de comandoul jihadist din 13 noiembrie 2015.

La terasele cafenelelor şi la sala Bataclan unde au fost ucişi 90 de oameni, se vor dezveli plăci comemorative cu numele victimelor, aşa cum s-a făcut şi la Stade de France. Nu e însă prevăzut niciun discurs oficial. La miezul zilei, în faţa primăriei arondismentului 11 - cel al cafenelelor - e prevăzută o reuniune cu public la finele căreia se vor lasa baloane colorate în aeer în timp ce un cor de gospel va interpreta un cântec. Seara, o slujbă în memoria victimelor va avea loc la catedrala Notre-Dame iar credincioşii celor o sută de biserici catolice din Paris au fost invitaţi şi ei să se roage pentru cei dispăruţi acum un an. In fine, principala asociaţie a victimelor îi invită pe toţi francezii să participe şi ei simbolic la comemorări, aprinzând câte o lumânare la ferestrele lor.