Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Zi de omagiu şi de reculegere la Paris în memoria victimelor atentatelor din 13 noiembrie 2015 (GALERIE FOTO)

20161113_133019.jpg

Placa în memoria victimelor de la cafeneaua La Belle Equipe, acolo unde au fost ucisi 21 de oameni pe 13 noiembrie 2015 printre care Ciprian Calciu si Làcràmioara Pop
Placa în memoria victimelor de la cafeneaua La Belle Equipe, acolo unde au fost ucisi 21 de oameni pe 13 noiembrie 2015 printre care Ciprian Calciu si Làcràmioara Pop
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

Duminică s-au derulat la Paris ceremoniile în memoria celor 130 de victime ale atentatelor jihadiste de acum un an, cele mai sângeroase comise vreodată în Franţa. Comemorări sobre, fără discursuri politice sau manifestaţii de stradă. In fiecare din cele 7 locuri îndoliate pe 13 noiembrie 2015 s-a dezvelit o placă în memoria morţilor şi s-au depus coroane de flori. O simplitate dorită de familiile victimelor.

Un an după atacurile pariziene soldate cu 130 de morţi şi sute de răniţi, atacuri revendicate de organizaţia stat islamic, Parisul şi autorităţile franceze au vrut să aducă un omagiu sobru şi silenţios, victimelor barbariei.

Seria de comemorări fusese în realitate lansată vineri seara la Stade de France unde în deschiderea meciului de fotbal Franţa-Suedia s-a păstrat un minut de reculegere. Acelaşi lucru s-a făcut şi sâmbătă seara la Bataclan înainte să urce pe scenă Sting, fostul lider al grupului The Police, pentru primul concert acolo după atentatele din 13 noiembrie 2015. Duminică, oficialii francezi - în frunte cu preşedintele François Hollande - însoţiţi de familiile şi apropiaţii victimelor, au refăcut sinistrul parcurs urmat acum un an de comandoul terorist. Stade de France, unde a murit prima victimă a jihadiştilor - un suporter portughez de fotbal - apoi cele 5 terase de cafenele pariziene şi sala Bataclan, acolo unde au murit cei mai mulţi, 90 de oameni mitraliaţi de 3 terorişti în timpul concertului grupului Eagles Of Death Metal. Numele celor 90 au fost citite cu voce tare duminică în timp ce se dezvelea placa din faţa celebrei săli de concerte pariziene.

Au urmat gesturi şi momente similare în faţa diverselor cafenele unde au fost ucişi inocenţi. Le Carillon, Le Petit Cambodge, La Bonne Bière, Le Comptoir Voltaire şi La Belle Equipe. In acest ultim local au murit 21 de oameni printre care şi un cuplu de români, Ciprian Ionuţ Calciu şi Lăcrămioara Mariana Pop. Preşedintele François Hollande şi primăriţa Parisului Anne Hidalgo au depus şi aici o coroană de flori în faţa plăcii dezvelite cu numele victimelor. Cafeneau respectivă nu era deschisă în această zi, la fel ca şi celelalte 4 îndoliate. Prietenii sau familiile victimelor au lăsat însă numeroase buchete de flori şi lumânări aprinse în faţa acestor localuri.

Cel mai "vizibil" omagiu a avut loc în faţa primăriei arondismentului 11 al Parisului, cel în care se aflau mai toate cafenelele ţintite de terorişti. O asociaţie de supravieţuitori a propus două piese de pian interpretate de o infirmieră care participase acum un an la ajutorarea victimelor. A urmat o lansare de baloane colorate în aer şi o melodie gospel interpretată de un cor de tineri. Pe faţada primăriei, ca dealtfel în tot Parisul, era afişat în această zi de memorie, deviza capitalei "Fluctuat Nec Mergitur", "Nu se scufundă chiar şi când e zdruncinată de valuri". O deviză ce s-a adeverit şi în această zi de 13 noiembrie 2016.

Un an după atentatele teroriste din 13 noiembrie 2015, Parisul comemorează cele 130 de victime ale jihadiştilor

Placa cu numele celor 90 de oameni ucisi în sala Bataclan pe 13 noiembrie 2015
Placa cu numele celor 90 de oameni ucisi în sala Bataclan pe 13 noiembrie 2015
 
Zi de omagiu şi de reculegere la Paris în memoria victimelor atentatelor din 13 noiembrie 2015 (GALERIE FOTO)