Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Complici şi comanditari: zonele de umbră ale anchetei privind atacurile din 13 noiembrie 2015

enquete.jpg

Flori si lumânàri în memoria victimelor atentatelor din 13 noiembrie 2015, nu departe de sala Bataclan, pe 12 noiembrie 2016
Flori si lumânàri în memoria victimelor atentatelor din 13 noiembrie 2015, nu departe de sala Bataclan, pe 12 noiembrie 2016
Sursa imaginii: 
PHILIPPE LOPEZ / AFP

Un an după atentatele teroriste care au îndoliat Parisul pe 13 noiembrie 2015 făcând 130 de morţi şi sute de răniţi, mai persistă zone de umbră. Nu mai puţin de 6 judecători de instrucţie sunt implicaţi în uriaşa anchetă. Cât de numeroasă era celula jihadistă care a acţionat la Paris – şi apoi la Bruxelles ? Cine este comanditarul atacului ? Iată întrebări la care nu avem încă toate răspunsurile.

In urmă cu câteva luni, directorul general al securităţii externe din Franţa declara în faţa comisiei de anchetă parlamentare că ar fi fost identificat comanditarul atacurilor. Cu toate acestea, justiţia nu a dat oficial nici un nume iar judecătorii de instrucţie afirmă că nu ştiu despre cine vorbea patronul serviciilor externe.

Imediat după atentate, belgo-marocanul Abdelhamid Abaaoud, ucis câteva zile după măcelul de la Paris în ascunzătoarea sa din Saint-Denis, fusese prezentat drept comanditarul atacurilor. Ancheta a demonstrat ulterior că nu era « decât » un coordonator. Alţi organizatori au mai fost între timp identificaţi. Recent, ziarul Le Monde afirma că Oussama Atar, alias « Abou Ahmad », un jihadist belgian în vârstă de 32 de ani, ar fi fost unul dintre principalii coordonatori în Siria ai reţelei de atacatori. El era în permanentă legătură cu Abaaoud. Un anume Abou Souleiman e deasemenea prezentat de anchetatorii americani drept unul dintre planificatorii atacurilor din 13 noiembrie. Mai prudentă, justiţia franceză îl prezintă pe acesta ca « simplu » membru al comandoului belgian.

Dintre teroriştii identificaţi, 13 au murit, 4 – printre care Salah Abdeslam – au fost arestaţi şi încarceraţi, la fel ca şi 11 presupuşi membrii ai unor celule « adormite » din diverse ţări. In fine, 19 presupuşi complici au fost inculpaţi în Belgia şi în Franţa. O serie de suspecţi sunt însă mai departe în natură. Printre aceştia, fraţii Clain, veterani ai jihadismului francez şi vocea revendicării sonore a atacurilor din 13 noiembrie. In opinia unor dintre anchetatori, acesţi fraţi ar putea fi şi comanditarii atacurilor de acum un an. O singură certitudine există, aceea că şeful sau şefii expediţiei ucigătoare de la Paris se află în Siria, ţară în care evident anchetatorii francezi nu se pot duce.

Mai persistă dubii şi cu privire la eventualele complicităţi de care ar fi putut beneficia atacatorii. Nu se ştie de exemplu cu exactitate dacă toată celula de la Paris şi Bruxelles a fost distrusă. Intr-un calculator lăsat de un jihadist într-o pubelă din Bruxelles s-a găsit un dosar intitulat « 13 noiembrie » care cuprindea 5 sub-dosare care se refereau la diversele grupuri de jihadişti. Ori la Paris nu au intrat în acţiune decât 3 comandouri, scrie Le Monde.

Ziar care afirmă că « practic toţi membrii celulei care au atacat Parisul şi apoi Bruxelles, după ce au fost instruiţi la Raqqa, în Siria, au revenit în Europa pe calea migranţilor graţie unor paşapoarte false. Ungaria apare drept placa turnantă a acestei infiltrări în spaţiul Schengen, cel puţin 10 dintre terorişti tranzitând pe teritoriul ei înainte să ajungă la Bruxelles ».

 
Complici şi comanditari: zonele de umbră ale anchetei privind atacurile din 13 noiembrie 2015