Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Julian Assange, audiat pentru prima dată de justiţie

assange.jpg

Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, la sediul ambasadei Ecuador din Londra, în august 2014
Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, la sediul ambasadei Ecuador din Londra, în august 2014
Image source: 
REUTERS/John Stillwell

Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, acuzat de viol în Suedia acum 6 ani, a fost audiat luni timp de 4 ore de justiţia suedeză. Această primă audiere a avut loc la sediul ambasadei Ecuadorului din Londra, acolo unde Assange e refugiat de 4 ani.

Ecuadorul şi Suedia au negociat luni de zile condiţiile acestui interogatoriu. Tara sud-americană a reuşit să impună faptul ca un procuror ecuadorian să-i pună întrebările lui Julian Assange, chiar dacă acestea sunt sugerate, suflate, de anchetatorii suedezi. Audierea fondatorului WikiLeaks va dura mai multe zile. Assange s-a declarat de la bun început nevinovat şi speră ca ancheta preliminară lansată în 2010 contra sa să fie abandonată odată ce se va termina acest prim interogatoriu. De partea ei, avocata presupusei victime aşteaptă ca Assange să fie inculpat după interogatoriu şi judecat de un tribunal suedez. In urma audierii lui Assange, dacă acesta acceptă, i se va face şi un test ADN pentru a compara rezultatul cu probele deţinute în Suedia.

Reamintim că ciberactivistul de origine australiană e de 6 ani la Londra, ultimii 4 petrecându-i în incinta ambasadei Ecuadorului unde a cerut azil politic de teamă să nu fie arestat şi extrădat în Suedia iar mai apoi în SUA unde ar putea fi judecat pentru spionaj. Precizăm însă că Julian Assange nu este pentru moment inculpat nici de Suedia şi cu atât mai puţin de americani.

Julian Assange, audiat pentru prima dată de justiţie