Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Preşedintele Barack Obama în ultimul său turneu internaţional

presedintele_barack_obama_pe_11_noiembrie_in_virginie.jpg

Presedintele SUA - Barack Obama in Virginie pe 11 noiembrie 2016
Presedintele SUA - Barack Obama in Virginie pe 11 noiembrie 2016
Image source: 
REUTERS/Kevin Lamarque

După surpriza de săptămâna trecută, cu alegerea lui Donald Trump la Casa Albă, preşedintele în funcţie Barack Obama a început ultimul său turneu internaţional. Germania este prima oprire iar apoi Grecia.Va ajunge şi în Peru, unde va avea loc summit-ul de cooperare economică Asia – Pacific, între 19 - 20 noiembrie. 

Preşedintele Barack Obama a ţinut să îşi ia rămas bun de la Angela Merkel. Cancelara germană i-a invitat la Berlin, în această săptămână, si pe şefii de stat şi de guvern francezi şi britanici. Este a şasea vizită pe care preşedintele Barack Obama o face în Germania. Prima oară a venit chiar înainte să fie ales, în 2008. 

Alegerea lui Donald Trump ca viitor preşedinte al Statelor Unite, săptămâna trecută, a determinat o serie de îngrijorări în rândul liderilor europeni. Martin Schulz, preşedintele Parlamentului de la Strasbourg, a afirmat că el ‘nu se bucură de această victorie’ a lui Donald Trump. Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a menţionat, în scrisoarea de felicitare adresată lui Donald Trump, că ‘este importantă reconsolidarea relaţiilor transatlantice’. De partea sa, liderul François Hollande, după ce a vorbit la telefon cu preşedintele-ales, a declarat aşteaptă ca viitorul numărul unu american ‘să clarifice unele dintre afirmaţiile sale’. Altfel spus, viitorul preşedinte al Statelor Unite nu va fi întâmpinat cu prea multă căldură de către europeeni. Acum, această călătorie în Europa a lui Barack Obama fusese planificată pornind de la un cu totul alt scenariu, explică Simon Serfaty, profesor de politică externă la Universitatea Norfolk, Marea Britanie : ‘Barack Obama dorea să o prezinte pe Hillary Clinton cu ocazia acestui turneu şi urma să asigure liderii europeni că Statele Unite îşi vor menţine angajamentele luate’. Dar, spre surpriza generală, Donald Trump este cel care a câştigat alegerile săptămâna trecută. 

Pentru Martin Michelot, directorul Institutului de Politici Europene dacă preşedintele-ales îngrijorează Europa, este din cauza a ceea ce a spus până acum vis-a-vis de NATO. Si anume, că va retrage Statele Unite din NATO pe motiv că investesc aici ‘o avere’. Donald Trump a cerut ca statele membre să aloce 2% din Produsul Intern Brut bugetului apărării având în vedere că în prezent, în afară de America, numai câteva state din Alianță alocă un astfel de buget. Spre exemplu, bugetul german al apărării este departe de 2% din PIB : numai 1,2% pentru anul în curs. Cancelarul Angela Merkel a anunţat deje că acest buget va creşte progresiv în următorii ani. Într-un interviu acordat publicației The New York Times, la o întrebare legată de acțiunile amenințătoare ale Rusiei la adresa țărilor baltice, Trump a spus că, ‘dacă Rusia le va ataca, America va interveni doar dacă aceste naţiuni şi-au achitat obligațiile față de Statele Unite şi Alianță’. La rândul său, secretarul general al NATO - Jens Stoltenberg este de părere că ‘nu este momentul să aducem în discuţie parteneriatul între Europa şi Statele Unite. Liderii europeni au înţeles că izolarea nu a fost niciodată o opţiune’.

In aceste condiţii, preşedintelui Barack Obama îi rămâne să efectueze un turneu politic şi simbolic. Tinem cont şi de faptul că din Germania preşedintele Obama va merge în Grecia, unde nu a ajuns niciodată în calitate de preşedinte. Administraţia Obama a lucrat mult pentru găsirea unei soluţii la criza economico-financiară din Grecia. Acum, este de aşteptat ca preşedintele american să prezinte un ‘legacy speech’ sau, altfel spus, testamentul său politic. Iată la ce ne putem aştepta cu ocazia vizitei la Atena a lui Barack Obama.