Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Preşedintele Turciei se gândeşte să organizeze un referendum în ceea ce priveşte aderarea la Uniunea Europeană

presedintele_recep_tayyip_erdogan_pe_29_octombrie_2016.jpg

Presedintele Recep Tayyip Erdogan pe 29 Octombrie 2016
Presedintele Recep Tayyip Erdogan pe 29 Octombrie 2016
Image source: 
REUTERS/Umit Bektas

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan ia în calcul organizarea un referendum pentru aderarea la Uniunea Europeană, dacă, Bruxelles nu va lua nicio decizie în acest sens până la finele anului. La Bruxelles, Austria a cerut partenerilor europeni să renunţe la negocierile de aderare cu Ankara. In ciuda deselor atacuri ale Ankarei la adresa drepturilor omului şi a libertăţii presei, pe care Uniunea Europeană le-a judecat ca fiind ‘preocupante’, blocul comunitar are nevoie de Turcia pentru a frâna venirea migranţilor şi refugiaţilor pe teritoriul său.

Negocierile de aderare au debutat în mod oficial în 2015 şi de mai multe luni s-a ajuns într-un impas. In martie anul acesta, Turcia şi Uniunea Europeană au ajuns la un acord pentru reducerea fluxului de migranţi. Europa a promis un ajutor financiar Turciei pentru a găzdui aceşti refugiaţi. Nemulţumit de cum s-a derulat angajamentul, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a estimat că liderilor europeni le lipseşte onestitatea: ‘Nu v-aţi ţinut nicio promisiune făcută. Aceşti oameni nu sunt oneşti iar noi ne vom continua drumul cu cei care sunt cinstiţi’, a ţinut să precizeze preşedintele Erdogan. Iar pe modelul Brexit, se gândeşte la un referendum : ‘Să avem răbdare până la finele anului. Apoi, să mergem în faţa poporului nostru’, a declarat preşedintele Turciei în cadrul unui discurs anti-european la Ankara. 

Declaraţiile vin pe fondul unei relaţii extrem de tensionate între Uniunea Europeană şi Turcia, în special după tentativa de lovitură de stat din iulie, împotriva preşedintelui Erdogan. Au urmat arestări iar mii de oameni au fost suspendaţi din funcţii. Autorităţile turce au lansat o vastă campanie de epurare a societăţii de aşa zişii susţinători ai predicatorului Fetullah Gulen – cel pe care Erdogan îl acuză că a dirijat tentativa de lovitură de stat pentru a-l debarca din funcţie.

Toate aceste acţiuni ale lui Erdogan au îngrijorat partenerii occidentali. In schimb, liderul turc a continuat seria atacurilor şi a lansat întrebarea: ‘Dar cine eşti tu Martin Schulz? Preşedintele unui parlament de acolo. De când ai tu autoritatea de a decide în numele Turciei ?’. După acest atac, Luxemburg a anunţat că susţine poziţia Austriei în acestă chestiune în timp ce Germania şi Franţa estimează că ruperea negocierilor cu Ankara va face mai mult rău decât bine.Federica Mogherini – reprezentanta Uniunii Europene pentru afaceri străine, atenţionează la rândul ei că dosarul de candidatură al Turciei va fi automat anulat în cazul în care va fi reinstaurată pedeapsa capitală în această ţară. La finele lui octombrie, Erdogan afirma că reintroducerea pedepsei cu moartea va fi supusă spre aprobare parlamentului 'în curând'.