Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Afganistan: forţele americane sunt suspectate de crime de război de către Curtea Penală Internaţională

Curtea Penală Internaţională ar putea lansa în curând o anchetă asupra unor posibile crime de război săvârşite de forţele americane în Afganistan. Procurorul Fatou Bensouda a prezentat rezultatele unei lungi anchete preliminare în care vorbeşte despre acte de tortură realizate de militari şi membri CIA în Afganistan precum şi în închisori secrete din Europa – din România, Polonia şi Lituania.

Viitoarele acţiuni înseamnă o premieră în istorie. Si asta pentru că niciun american nu a făcut obiectul vreunei anchete a Curţii Penale Internaţionale căci Statele Unite nu au ratificat Statutul de la Roma, textul prin care s-a fondat CPI.Iniţiativa procurorului este deci inedită, pentru că, bazându-se pe numeroase mărturii, culpabilizează armata americană şi serviciile de informaţii că sunt la orinigea unor acte de torutură aplicate unor deţinuţi din Afganistan şi care s-ar fi aflat în centre de detenţie secrete din România, Lituania şi Polonia, între 2003 şi 2014. Potrivit raportului, până în 2008, CIA a aplicat rele tratamente acestor deţinuţi – comparabile cu crime de război.Rămâne de văzut dacă judecătorii vor autoriza procurorul să deschidă o anchetă şi care va viza atât forţele guvernamentale afgane cât şi insurgenţii talibani.

Ancheta preliminară a identificat 88 de victime. Dar, raportul subliniază că ‘infracţiunile fac parte dintr-o politică aprobată de cele mai înalte sfere ale guvernului american. Practic, prin aceste metode violente se dorea obţinerea de informaţii care să folosească americanilor in cadrul conflictului din Afganistan’. 

Existenţa închisorilor secrete a fost dezvăluită în 2005. In iunie 2007, senatorul elveţian Dick Marty, care ancheta această chestiune la cererea Consiliului Europei, a dezvăluit existenţa unei ‘pânze de păianjen’ de talie mondială, cu centre de detenţie şi transferuri ilegale practicate de Statele Unite, în colaborare cu mai multe state europene.De atunci, aceste state au fost somate să ancheteze situaţia. S-au ascuns însă în spatele secretului de stat. Polonia, România şi Lituania sunt toate trei membre ale Curţii Penale Internaţionale. Justiţia naţională din fiecare aceste trei state primează iar CPI nu intervine decât dacă aceste state nu au nici capacitatea şi nici dorinţa de a judeca autorii unor crime. Procurorul spune acum că din momentul în care vor fi declanşate proceduri în cele trei ţări, ele trebuie să vizeze nu doar executanţii crimelor dar şi responsabilii lor.

Oficialul Curţii mai spune că ancheta Ministerului american al Justiţiei nu s-a axat decât pe metodele ‘neutorizate’ în materie de interogatorii. Tehnicile autorizate - precum expunerea la temperaturi extreme ori privarea de somn – au fost instaurate sub administraţia George W. Bush. Ele sunt considerate ilegale în dreptul internaţional şi au fost de asemenea interzise în 2009 de Barack Obama.