Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


François Hollande cere viitorului preşedinte al Statelor Unite să respecte Acordul asupra Schimbărilor Climatice

cop_22_-_schimbari_climatice.png

COP 22 - Schimbari climatice
COP 22 - Schimbari climatice
Sursa imaginii: 
© Getty/David Trodd

Statele Unite sunt prima putere economică a lumii şi al doilea poluator de pe planetă, după China. La Marrakech se desfăşoară în acest moment COP 22 – Conferinţa Internaţională asupra Schimbărilor Climatice. 

 

Acordul universal semnat în decembrie 2015 la Paris vizează limitarea creșterii temperaturii globale la cel mult 2 grade Celsius. Acordul este un pas esențial pentru a "salva planeta noastră", a spus preşedintele Statelor Unite, Barack Obama. Peste o sută de ţări au ratificat acordul, printre care se află şi Statele Unite şi China, cei doi principali poluatori. Victoria surpriză a lui Donald Trump, pe 8 noiembrie, la şefia Casei Albe, are efectul unui duş rece asupra conferinţei de la Marrakech. In timpul campaniei electorale, miliardarul american a estimat că încălzirea globală a fost inventată de China pentru a slăbi economia americană. Donald Trump a ameninţat că va anula Acordul de la Paris asupra Schimbărilor Climatice estimând că ‘eforturile de limitare a schimbărilor climatice vor ucide locurile de muncă şi comerţul’.

Acum să ne uităm dacă Donald Trump s-ar putea retrage din acest acord. Potrivit unui articol, fiecare parte semnatară poate denunţa acest document, cu alte cuvinte se poate sustrage de la aplicarea lui într-un termen de trei ani de la data intrării în vigoare a acordului.  Denunţarea intră în vigoare într-un termen de un an din momentul în care a fost solicitată retragerea. Ajungem aşadar la o întârziere de patru ani înainte ca noua putere ce se va instala la Washington, în ianuarie 2017, să poată să părăsească acest cadru fixat la Paris, la finele anului trecut.

Intr-un interviu acordat postului de radio RFI și canalelor de televiziune France24 și TV5Monde, preşedintele François Hollande a explicat că nu este în interesul Statelor Unite să denunţe acordul ori să nu îl respecte: ‘Când vine vorba de climat, planeta nu este organizată cu frontiere ori bariere. Toată lumea este vizată iar multe societăţi americane sunt implicate în prezent în tranziţia energetică şi ecologică’, a explicat preşedintele Franţei.Si a menţionat: ‘Preşedintele Statelor Unite nu decide el singur. Există un Congres iar aceşti parlamentari au obiective care un sunt întotdeauna comune cu ceea ce Donald Trump a evocat în timpul campaniei electorale’, a conchis François Hollande.