Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Emmanuel Macron, (în fine) candidat la prezidenţialele din Franţa din 2017

Emmanuel Macron în momentul declaratiei sale de candidaturà la prezidentialele din 2017

Emmanuel Macron, fost ministru francez al Economiei, şi-a anunţat candidatura la prezidenţialele de anul viitor din Franţa. In vârstă de 38 de ani, noul pretendent la palatul Elysée şi-a pus candidatura « sub semnul speranţei » şi i-a chemat pe francezi să « iasă din letargia politică » pentru a răspunde sfidărilor unei « noi ere ».

Intrarea în cursă a lui Emmanuel Macron nu reprezintă o surpriză. Candidatura sa era aşteptată, doar data era nesigură. Cum însă săptămâna trecută, Macron a acordat un lung interviu revistei L’Obs în care îşi detalia măsurile în domeniul muncii şi societăţii, anunţul oficial devenise iminent.

El a venit miercuri dimineaţa la Bobigny, periferie populară din nordul Parisului. O declaraţie de candidatură marcată de multă solemnitate. « Responsabilitatea preşedintelui Republicii este uriaşă, sunt perfect conştient. Un preşedinte nu este doar învestit cu o acţiune, el duce, de o manieră mai puţin vizibilă, şi valorile ţării noastre, continuitatea istoriei ei şi, de o manieră ascunsă, vigoarea şi demnitatea unei vieţi publice. Stiu toatea astea, sunt pregătit. De aceea sunt candidat la preşedinţia Republicii » a spus Emmanuel Macron în discursul său de candidatură.

Reamintim că el a fost consilierul economic al lui François Hollande în prima parte a mandatului prezidenţial după care a ocupat portofoliul Economiei până în luna august când a demisionat. Emmanuel Macron nu a fost niciodată ales. Absolvent al prestigioasei Scoli naţionale de administraţie (ENA), fost înalt funcţionar şi trecut apoi prin mediul băncilor de afaceri – Rothschild & Cie – Macron spune azi că vrea să « reconcilieze cele două Franţe, cea care trăieşte globalizarea şi marile transformări ca o şansă şi cea care se teme ». Macron se vrea deci ca un candidat liber – după ce a fost până nu demult membru al Partidului socialist – un candidat al francezilor uitaţi : cei din periferii, cei din provincie sau cei tineri şi fără loc de muncă.

Candidatura lui Emmanuel Macron a provocat numeroase reacţii, mai mult sau mai puţin răuvoitoare. Ex-premierul conservator François Fillon, candidat la primarele dreptei pentru prezidenţialele de anul viitor, e de părere că acest anunţ de candidatură « marchează sfârşitul mandatului lui François Hollande. Preşedintele este în situaţie de eşec politic în multe dosare. Că Macron îl părăseşte acum, înseamnă că s-a dus autoritatea lui Hollande. Avem deci un şef de stat care nu mai are autoritate asupra guvernului, nici asupra stângii. Eu mă întreb cum o rezistăm aşa până la alegerile prezidenţiale de anul viitor » spune Fillon.

Marine Le Pen, lidera Frontului naţional – partidul extremei drepte franceze – candidată anul viitor la prezidenţiale, nu are nici ea cuvinte de laudă la adresa lui Macron. « Programul lui economic ţine mai degrabă de o veche ideologie, destul de depăşită, de care mai toate popoarele se feresc. E vorba de o ideologie ultraliberală, a globalizării sălbatice, a deschiderii totale a frontierelor, a concurenţei internaţionale neloaiale, şamd. Nu, nu cred că există nici cea mai mică urmă de modernitate în proiectul lui Emmanuel Macron » afirmă lidera extremistă.

Cu toate că se bucură de o cotă de popularitate foarte avantajoasă, Macron păşeşte pe o cale îngustă. Până acum, în Franţa, nicio « aventură » personală ca a lui nu a fost încununată de succes în cea de-a 5-a Republică. Toţi cei care au încercat – precum mentorul său, ex-premierul Michel Rocard, recent decedat, au eşuat. Ca să se impună şi să-şi politizeze imaginea, Emmanuel Macron a prevăzut să-şi multiplice deplasările – inclusiv în străinătate - şi intervenţiile publice. O misiune dificilă pentru înaltul funcţionar care trebuie să colecteze şi mulţi bani pentru campanie dacă vrea să reziste în faţa candidaţilor marilor partide.

 
Emmanuel Macron, (în fine) candidat la prezidenţialele din Franţa din 2017