Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Eurostat: Aproape jumătate din copiii din România trăiesc în familii aflate la limita sărăciei

o_familie_de_romi_in_nordul_frantei.jpg

O familie de romi, in nordul Frantei
O familie de romi, in nordul Frantei
Sursa imaginii: 
REUTERS/Pascal Rossignol

In Uniunea Europeană, un copil din patru este expus sărăciei, arată Eurostat. România stă cel mai prost: 47% dintre copii se află în familii cu o situaţie materială gravă. Cei mai mulţi provin din minoritatea romă.

 

România a fost atenţionată de Consiliul Europei să depună mai multe eforturi pentru a îmbunătăţii situaţia copiiilor aflaţi în pragul sărăciei. Eurostat arată că a crescut în special numărul copiilor de etnie romă care trăiesc în situaţii la limită. Consiliul Europei cere acum autorităţilor din România să diminueze numărul victimelor. 25 de milioane de copii din 28 de state europene, adică 27 % din populaţia până în 17 ani, erau ameninţaţi de sărăcie, anul trecut. 

După România se află Bulgaria cu un procent ridicat al copiilor ce trăiesc în familii fără venituri ori cu puţini bani. Urmează Grecia, Ungaria, Spania şi Italia în acest clasament negativ. De partea cealaltă, a copiilor cel mai puţin expuşi riscului sărăciei ori excluderii sociale se află Suedia, Finlanda, Danemarca, Slovenia, Olanda, Republica Cehă şi Germania. Proporţia copiilor expuşi sărăciei scade pe măsură ce nivelul de educaţie al părinţilor creşte, subliniază Eurostat.