Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Panama Papers: Franţa lansează 560 de controale pentru evaziune fiscală

bercy.jpg

Ministerul francez al Finantelor
Ministerul francez al Finantelor
Sursa imaginii: 
Wikimedia commons

Ministerul francez al Finanţelor a terminat de analizat Panama Papers. Si a dat verdictul : administraţia va efectua 560 de controale fiscale. E vorba de contribuabilii ale căror nume au apărut în această afacere.

Respectivii contribuabili sunt bănuiţi că au ascuns bani în paradisuri fiscale precum Bahamas sau insulele Virgine britanice. Operaţiuni realizate prin intermediul unor societăţi-ecran instaurate de cabinetul de avocatură Mossack Fonseca din Panama. Toţi aceşti contribuabili francezi nu erau necunoscuţi serviciilor fiscale dar controalele au putut fi lansate mai uşor după analizarea informaţiilor publicate în aprilie de Consorţiul internaţional al jurnaliştilor de investigaţii.

Rămâne acum de văzut ce se va putea întoarce în vistieria statului din toate aceste sume ascunse. Inainte de declanşarea afacerii Panama Papers, statul verificase déjà alte peste 700 de dosare referitoare la circa 4 miliarde de euros. Operaţiune ce a permis statului să recupereze 1,2 miliarde de euro impozite şi amenzi. Din 2013 şi până astăzi însă, celula de urmărire şi regularizare a fraudelor a tratat déjà 47 de mii de dosare referitoare la un total de aproape 30 de miliarde de euro. Impozitele şi penalităţile încasate de stat se ridică la peste 6 miliarde de euro.

Franţa nu este singura ţară care-i anchetează pe contribuabili pe baza lui Panama Papers. Danemarca şi fiscul islandez sunt de exemplu déjà intrate în acţiune în sute de dosare de fraudă fiscală.

 
Panama Papers: Franţa lansează 560 de controale pentru evaziune fiscală