Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Barack Obama în Berlin: "Sper că Donald Trump va face faţă Rusiei"

presedintele_barack_obama_in_conferinta_de_presa_la_casa_alba_14_noiembrie_2016.jpg

Presedintele Barack Obama în conferinta de presa la Casa Alba, 14 noiembrie 2016
Presedintele Barack Obama în conferinta de presa la Casa Alba, 14 noiembrie 2016
Sursa imaginii: 
REUTERS/Yuri Gripas

Barack Obama se află la Berlin, unde a susţinut o conferinţă de presă comună cu cancelara Angela Merkel. Mâine la Berlin se va întalni şi cu alţi lideri europeni: François Hollande, Matteo Renzi, Mariano Rajoy, Theresa May.

Preşedintele Barack Obama speră ca ‘viitorul şef de la Casa Albă va avea dorinţa de a rămâne ferm în faţa Rusiei în cazul în care nu va respecta valorile şi normele internaţionale’ a precizat Barack Obama în cadrul unei conferinţe comune susţinută la Berlin împreună cu Angela Merkel. ‘Preşedintele-ales nu va continua exact viziunea noastră dar sperăm că nu va trece la ‘aranjamente’ cu Rusia care ar ‘conveni’ Statelor Unite dar ar determina pagube colaterale importante’, a nunanţat Barack Obama. El s-a referit la o eventuală ‘violare a normelor internaţionale’, riscul fiind ca ‘mici ţări să devină vulnerabile sau crearea unor probleme pe termen lung în regiuni precum Siria’

‘Este în interesul nostru să lucrăm cu Rusia pentru a rezolva numeroasele probleme care există în lume’, a declarat Barack Obama. Cei doi lideri au subliniat importanţa continuării negocierilor comerciale dintre Statele Unite şi Europa. Cancelara Angela Merkel spune că este sigură că discuţiile asupra schimbului transatlantic vor fi reluate într-o zi. Ea a adăugat că Germania va face tot posibilul pentru a discuta cu preşedintele-ales, Donald Trump, adversar declarat al Parteneriatului transatlantic de comerţ şi investiţii.

Totodată, Barack Obama a subliniat şi că a avut în cancelara Angela Merkel o ‘parteneră extraordinară’ şi a adăugat că dacă ar fi fost german iar Merkel ar fi fost candidată în 2017, el ar fi votat pentru ea fără dubiu. ‘Incerc să mă ţin de promisiune şi să nu mă amestec în politica nimănui dar tot ce pot să vă spun este că Angela Merkel a fost un partener extraordinar’, a răspuns preşedintele, întrebat dacă ar susţine o nouă candidatură a responsabilului german, aflat la putere de 11 ani. De partea da, doamna Merkel a refuzat să spună dacă va candida pentru cel de-al patrulea mandat, cu ocazia legislativelor din septembrie de anul viitor. Analiştii se aşteaptă ca ea să îşi oficializeze intrarea în cursă în zilele ce vin, cu ocazia unei reuniuni cu liderii partidului său, Uniunea Creştin Democrată.

După alegerea lui Donald Trump, numeroşi analişti au subliniat că germana Merkel devine noul simbol al valorilor democratice în lume. In ultimele zile Barack Obama şi-a multiplicat elogiile la adresa ei. Intr-un interviu acordat revistei Der Spiegel, Barack Obama a salutat ‘marea credibilitate’ pe care o oferă Angela Merkel, această femeie care ‘este mereu pregătită să se bată pentru valorile sale’. Aceeaşi femeie care s-a arătat neaşteptat de sinceră după victoria lui Donald Trump din alegeri şi i-a amintit importanţa respectului faţă de valorile democratice şi a toleranţei.