Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: François Fillon conduce după primul tur de scrutin pentru primarele dreptei

buletine_de_vot_pentru_scrutinul_din_20_noiembrie_2016din_franta.jpg

Buletine de vot pentru scrutinul din 20 noiembrie 2016 din Franta
Buletine de vot pentru scrutinul din 20 noiembrie 2016 din Franta
Sursa imaginii: 
REUTERS/Regis Duvignau

Conform rezultatelor parţiale, pe primul loc se află François Fillon. Locul doi este ocupat de Alain Juppé iar Nicolas Sarkozy se situează pe a treia poziţie.

Fostul prim-ministru al Franţei, François Fillon conduce după primul tur de scrutin pentru primarele dreptei derulat astăzi în Franţa.El se poziţionează înaintea fostului preşedinte Nicolas Sarkozy care riscă să fie eliminat din cursă, potrivit rezultatelor parţiale înregistrate după această consultare crucială pentru alegerile generale de anul viitor. François Fillon a obţinut 43,5% dintre sufragii în timp ce Nicolas Sarkozy doar 22,1%.Pe locul doi se află un alt fost ministru: Alain Juppé care a obţinut, conform primelor rezultate anunţate - 27,6%. Aceştia se distanţează lejer de ceilalţi patru candidaţi: Bruno Le Maire, Jean-François Copé, Jean-Frédéric Poisson şi Nathalie Kosciusko-Morizet pentru care estimările oferă un maximum de 3%. Alegerile de astăzi au fost marcate printr-o importantă mobilizare a alegătorilor, între 3,9 şi 4,3 milioane de participanţi potrivit unui prim calcul realizat după închiderea urnelor.

Divizată si inpopulară, stânga aflată la putere riscă să fie eliminată încă din primul tur, în aprilie 2017. Duelul final ar putea deci, potrivit sondajelor, să se joace între candidatul dreptei, ales acum şi Marine Le Pen, lidera Frontului Naţional, de extremă-dreaptă.

Această configuraţie i-a împins pe alegătorii de stânga să iasă şi ei la vot – 15 % din voturile exprimate astăzi le aparţin. Primarul de Bordeaux, Alain Juppé, 71 de ani, a fost mereu favorit în sondaje. Fost prim-ministru în epoca Jacques Chirac între 1995 şi 1997, a dus o luptă moderată, a refuzat să aleargă în urma Frontului Naţional a lui Marine Le Pen sau ‘să dreseze poporul împotriva elitelor’, comentează France Presse. Au fost destui cei care au criticat campania sa onestă şi au catalogat-o ca fiind ‘prea provincială’.

In schimb, fostul preşedinte Nicolas Sarkozy, 61 de ani, învins în 2012 de socialistul François Hollande s-a prezentat ca fiind ‘apărătorul unei majorităţi silenţioase’. El şi-a centrat discursul pe ‘autoritate, securitate, identitate, islam şi migraţie’.

Dar până la urmă a câştigat François Fillon, 62 de ani, cel care a fost primul şef de Executiv în mandatul Sarkozy. Mult timp marginalizat de duelul Juppé-Sarkozy, acest om distret a reuşit să bată pronosticurile. Catolic, tatăl a cinci copii, poartă un proiect liberal pe plan economic şi conservator în cel social. Propune închiderea a jumătate de million de posturi de funcţionari şi amendarea legii care permite mariajul între cuplurile de acelaşi sex.

Pentru a participa la alegerile de astăzi, votanţii au trebuit să semneze că împărtăşesc valorile dreptei şi de centru şi au achitat 2 euro.

Fostul ministru al Agriculturii, Bruno Le Maire şi Nicolas Sarkozy au făcut un apel către votanţi să îl aleagă pe François Fillon în cel de-al doilea tur al primarelor de drepta, prevăzut să aibă loc duminica viitoare. Ïn schimb, Nathalie Kosciusko-Morizet anunţă că va vota cu Alain Juppé în cel de-al doilea tur al primarelor de dreapta.