Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Germania: Angela Merkel candidează pentru un nou mandat de cancelar – al patrulea

angela_merkel_facand_anuntul_ca_va_candida_pentru_un_nou_mandat_20_noiembrie_2016.jpg

Angela Merkel facând anuntul unei noi candidaturi, 20 noiembrie 2016
Angela Merkel facând anuntul unei noi candidaturi, 20 noiembrie 2016
Sursa imaginii: 
REUTERS/Hannibal Hanschke

Potrivit unui sondaj publicat duminică, 55% dintre germani  doresc ca Angela Merkel să rămână în funcţie, 39% nu doresc acelaşi lucru. Ïn august, proporţia favorabilă nu era decât de 50%.

Angela Merkel susţine că intră în cursă pentru a putea apăra valorile democratice. Anunţul a fost făcut în cadrul unei reuniuni cu responsabilii partidului său – Uniunea Creştin Democrată. Alegerile legislative germane vor avea loc în septembrie 2017. 

Aflată la cârma ţării de 11 ani, Angela Merkel a fost încoronată deja, în ultimii ani, ca  ‘personalitatea anului’ sau ‘ cea mai puternică femeie de pe planetă’. Una dintre apropiaţii săi din partid, Julia Klöckner, a declarat că ‘Angela Merkel reprezintă garantul stabilităţii într-o perioadă tulbure’. In vârstă de 62 de ani, Angela Merkel are toate şansele de a ieşi din legislative cu un nou mandat. Va fi astfel în măsură să întreacă recordul realizat de cancelarul Konrad Adenauer –aflat la putere 14 ani ori să egaleze mandatele lui Helmut Kohl – cancelarul aflat la putere timp de peste 16 ani.

Potrivit unui sondaj publicat duminică, 55% dintre germani  doresc ca Angela Merkel să rămână în funcţie, 39% nu doresc acelaşi lucru. Ïn august, proporţia favorabilă nu era decât de 50%.

Angela Merkel se găseşte într-o situaţie paradoxală: celebră în plan extern, ochii întregii lumi îndreptându-se spre ea de când Donald Trump este noul preşedinte-ales al Statelor Unite, pe plan intern – anul electoral începe prost ca urmare a controverselor legate de cei un million de refugiaţi ajunşi în Germania anul trecut. Preşedintele Barack Obama, care a vizitat-o în ultimele zile, la Berlin, cu ocazia unui turneu de rămas bun, a declarat, aflandu-se langă cancelară :’dacă aş fi fost german, aş fi votat-o’. Ïn faţa tendinţelor autoritare din lume, publicaţia The New York Times vede în ea ‘ultima apărătoare a valorilor umaniste în Occident’. Ea şi-a susţinut cu putere politica generoasă de a primi migranţi iar preşedintelui-ales, Donald Trump a ţinut să-i amintească importanţa valorilor democratice.

Ïn paralel, ‘acasă la ea, puterea îi slăbeşte’, nuanţează săptămânalul Die Zeit. Popularitatea sa creşte uşor după ce a fost doborâtă de criza migratoare iar familia sa politică nu a fost creditată decât cu 32% din intenţiile de vot, aproape cu 10 procente mai puţin decât la alegerile din 2013. Publicaţia Die Zeit scrie că în acest moment posibilităţile cancelarei de lidership îi sunt limitate: ‘ea nu se poate sprijini pe Europa pentru a continua, nu are un partid unit în urma sa şi nu se bucură de susţinerea poporului precum se întâmpla acum un an şi jumătate’. Recent, nu a reuşit să promoveze un candidat din partea partidului său – Uniunea Creştin Democrată pentru preşedinţia germană, în 2017.  Angela Merkel îşi păstrează totuşi unele atuuri : nu are concurent serios în tabăra sa şi rămâne infinit mai populară decât rivalii săi social-democraţi.