Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


APEC: Liderii din 21 de ţări din Asia-Pacific se angajează să combată orice formă de protecţionism

reuniune_intre_barack_obama_si_xi_jinping_la_summit-ul_apec_19_noiembrie_2016_la_lima.jpg

Reuniune între Barack Obama si Xi Jinping la summit-ul APEC, 19 noiembrie 2016, Lima
Reuniune între Barack Obama si Xi Jinping la summit-ul APEC, 19 noiembrie 2016, Lima
Sursa imaginii: 
REUTERS/Kevin Lamarque

Tarile zonei Asia-Pacific, care au şi beneficiat cel mai mult de mondializare, reprezintă 60% din comerţul planetar şi 40% din populaţia sa.

Beijing-ul propune partenerilor din Asia un nou acord comercial ca alternativă la proiectul de parteneriat transpacific, considerat compromis prin alegerea lui Donald Trump la şefia Casei Albe. China pregăteşte astfel un plan B pentru a-l contracara pe viitorul preşedinte al Statelor Unite. În acest week-end la Lima, Peru, a avut loc summit-ul Organizației Cooperării Economice Asia-Pacific. Preşedintele Barack Obama a fost prezent, la fel şi Vladimir Putin și directoarea generală a Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde. Ïn total, 21 de preşedinţi. China a ţinut să îşi asigure partenerii comerciali din Asia- Pacific că este pregătită să conducă noi negocieri de liber-schimb în faţa proiectelor protecţioniste ale preşedintelui-ales american.

‘Nu vom închide uşa  lumii ci o vom deschide şi mai larg’, s-a lansat preşedintele Chinei,  Xi Jinping. Și a adăugat: ”vă asigurăm că roadele cooperării noastre vor fi împărţite”. Preşedintele Chinei a solicitat liderilor din această parte de lume de a susţine iniţiativa, pentru a umple golul lăsat de un probabil abandon al Statelor Unite.

Tratatul de liber-schimb -TPP, semnat anul trecut de 12 ţări – Statele Unite, Canada, Mexic, Chile, Peru, Japonia, Vietnam, Malaezia, Singapore, Brunei, Australia şi Noua Zeelandă – nu include şi China. Tratatul urmăreşte să armonizeze regulile între aceste ţări şi să elimine o bună parte din formalităţile vamale. În Statele Unite, acordul este compromis, odată ce Donald Trump va veni la şefia Casei Albe, pe 20 ianuarie 2017. În întreaga sa campanie, acesta a denunţat ‘teribilul’ acord comercial şi a promis electoratului său protejarea locurilor de muncă americane în faţa concurenţei reprezentate de China ori Mexic.

Acum, China a propus partenerilor o altă soluţie – un acord de parteneriat economic regional – un acord de liber-schimb între zece naţiuni membre ASEAN – Asociaţia Statelor de Sud-Est Asiatice şi şase alte state, printre care Australia, China şi India dar fără Statele Unite. ”Construcţia unei zone de liber-schimb Asia-Pacific este vitală pentru prosperitatea pe termen lung a regiunii”, susţine  Xi Jinping.

Australia s-a arătat deja sensibilă la propunerea Chinei: ‘Proiectul nu se îndreaptă într-atât de departe precum Tratatul de liber schimb, semnat anul trecut, dar am avea acces la mai multe pieţe’, a comentat premierul Australiei, Malcolm Turnbull. Premierul Noii Zeelande, John Key a sugerat ‘cosmetizarea’ acordului pentru a-l face acceptabil lui Donald Trump. ‘Parteneriatul Trump – Pacific sună mai bine’, a continuat el, râzând. La rândul său, cabinetul Capital Economics spune că ‘proiectul Chinei de liber-schimb nu ar compensa eşecul TPP care, reprezintă o lovitură dură perspectivelor economice ale Asiei emergente. Beneficiile pentru regiune ar fi mult mai puţin importante’. În schimb, un lucru este cert: retragerea Statelor Unite din TPP oferă o oportunitate Chinei de a-şi creşte influenţa în Asia.

Bun jucător, preşedintele Barack Obama a recomandat liderilor prezenţi să ofere totuşi o şansă succesorului său şi a subliniat că 'nu guvernăm întodeauna după cum facem campanie’.