Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Primarele de dreapta din Franţa: Programe diferite pentru Fillon - Juppé

francois_fillon_in_dreapta_imaginii_si_alain_juppe_la_o_dezbatere_televizata_pe_3_noiembrie_2016.jpg

François Fillon (in dreapta imaginii) si Alain Juppé la o dezbatere televizata pe 3 noiembrie 2016
François Fillon (in dreapta imaginii) si Alain Juppé la o dezbatere televizata pe 3 noiembrie 2016
Sursa imaginii: 
Eric FEFERBERG /AFP

In cel de-al doilea tur al primarelor de dreapta, la învestitura pentru prezidenţialele de anul viitor, se vor opune François Fillon şi Alain Juppé. Scrutinul va avea loc duminica viitoare. Aceşti doi foşti premieri, împărtăşesc aceleaşi mari orientări economice. Au însă orientări diferite în ceea ce priveşte politica internaţională ori combaterea terorismului.

 

François Fillon este favorabil unei apropieri strategice de Rusia şi de Siria.El pledează pentru ridicarea embargoului impus Moscovei după anexarea Crimeei şi cooperarea cu Kremlinul pe problema siriană. Intrevede chiar şi o alianţă cu Bashar al-Assad şi o coaliţie cu Rusia pentru a eradica organizaţia Stat Islamic.

Alain Juppé, şi el favorabil dialogului cu Moscova, este foarte critic în privinţa Rusiei căreia îi reproşează bombardamentele asupra Alep şi alianţa sa cu regimul Assad. Se opune unei intervenţii militare la sol în Siria.

Pe de altă parte, Alain Juppé insistă asupra necesităţii reformării Uniunii Europene pentru a o face ‘mai puţin birocratică’. Este de părere şi că trebuie să avansăm în privinţa apărării. De partea sa, François Fillon susţine crearea unui guvern al zonei euro.

François Fillon vrea închiderea a cel puţin 500.000 de posturi publice, în mandatul său, contra a 200.000 pentru Alain Juppé.

Fillon doreşte de asemenea şi revenirea la săptămâna de lucru de 39 de ore, pentru angajaţii publici în timp ce contra-candidatul său anunţă doar ‘o creştere a timpului de muncă’. Ambii sunt de acord că este nevoie reformarea funcţiei publice.

François Fillon doreşte diminuarea numărului de parlamentari. Alain Juppé nu a abordat acest subiect.

Amândoi sunt de acord cu creşterea TVA. Alain Juppé vrea un TVA de  21 %, François Fillon de 22 %.

François Fillon s-a pronunţat pentru expulzarea ‘indivizilor implicaţi în terorism’ pe când Alain Juppé propune arestul la domiciliu a celor consideraţi periculoşi. Primul vrea să împiedice jihadiştii care au plecat în Siria să revină în Franţa. Juppé pledează arestarea lor.