Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Angela Merkel mizează pe "continuitate" şi “experienţă” pentru a obţine un nou mandat de cancelar

merkel_0.jpg

Angela Merkel
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

Apărarea “valorilor democraţiei” şi prezervarea “modului de viaţă” din Germania: iată doar două dintre motivele care o determină pe  doamna Angela Merkel să candideze anul viitor pentru un nou mandat în fruntea guvernului. Suspansul întreţinut pînă acum în jurul acestui subiect s-a risipit deci, domna Merkel înţelege să rămînă în jocul politic german, european şi internaţional, cu şanse reale de altfel întrucît cota ei de popularitate creşte în sondaje.

La vîrsta de 62 de ani, "Mutti" (cum îi spun germanii) este de fapt în plină formă politică, după cum atestă şi un recent sondaj. 55 la sută dintre germani sunt de părere că Angela Merkel merită încă un mandat în calitate de cancelar. Puţini lideri europeni au rezistat mai bine ca ea în faţa fenomenului numit "uzură politică". Iar în Germania, doar Konrad Adenaeur, care a fost cancelar timp de 14 ani, şi Helmut Kohl, care a fost cancelar timp de 16 ani, au mai afişat la nivel politic o longevitate comparabilă cu cea a doamnei Merkel. 

Cu toate acestea, bătălia legislativelor germane în septembrie anul viitor se anunţă strînsă. Angela Mekel ştie acest lucru şi l-a recunoscut deschis pronunţînd, printre altele, această frază: "va fi campania cea mai dificilă pentru Uniunea creştin-democrată de la reunificare încoace".

In Franţa, cotidianul Le Monde consideră că doamna Merkel are toate şansele de a reuşi pentru că se poziţionează ca un candidat anti-populist şi ca o garanţie a stabilităţii. Ori, Europa traversează o perioadă de fragilitate identitară favorabilă populismului, şi de instabilitate economică. In luna august, doar 50 la sută dintre germani doreau ca doamna Merkel să-şi asume o nouă candidatură la postul de cancelar. Iar la începutul acestui an cota sa de popularitate a fost chiar mai redusă, pe fondul politicii migratorii care s-a concretizat anul trecut prin primirea a peste un milion de străini pe teritoriul Germaniei.

Intre timp Angela Merkel şi-a făcut însă "mea culpa" iar contextul internaţional este de natură să justifice argumentele liderilor conservatori care consideră că “Mutti” rămîne cea mai bună soluţie. Europa a încasat un şoc puternic numit Brexit, întreaga planetă a încasat un alt şoc numit Donald Trump, Rusia stă la pîndă în estul Europei sperînd că aceasta din urmă se va fisura şi mai tare, conflictul din Siria este unul internaţionalizat cu consecinţe încă imprevizibile… In faţa tuturor acestor incertitudini, ca să nu le spunem pericole, plus concurenţa economică a giganţilor chinez şi american, nu este mai înţelept să mizezi pe "continuitate" şi pe "experienţă"? Ori, doamna Angela Merkel le încarnează pe amîndouă.

Pentru moment ea se află într-o situaţie avantajoasă şi datorită faptului că în faţa sa viitorul principal adversar nu a fost încă desemnat.

Partidul social-democrat, care participă din 2013 la "marea coaliţie" de la Berlin nu şi-a anunţat deocamdată candidatul pentru 2017 iar la capitolul intenţiilor de vot formaţiunea se situează mult în urma creştin-democraţilor.

Doamna Merkel va fi însă confruntată cu o altă forţă politică în ofensivă, mai precis cu partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania. Apărut în peisajul politic german doar de numai patru ani, acest partid este creditat în prezent cu 13 la sută din intenţiile de vot şi îşi afişează continuu alergia faţă de actualul cancelar. "Merkel muss weg" – Merkel trebuie să plece, este doar unul dintre sloganele formaţiunii care a reuşit să cucerească locuri în 10 dintre cele 16 parlamente regionale. Iar la alegerile din septembrie a reuşit performanţa de a se impune în faţa Uniunii creştin-democrate la Mecklemburg-Pomerania-Occidentală, în propiul fief al doamnei Merkel.