Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa, apel comun pentru încetarea denigrării lui Hollande

2014-10-24t163019z_1033589666_gm1eaap018a01_rtrmadp_3_eu-summit_0.jpg

François Hollande
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

In Franţa, în jur de 60 personalităţi din domenii variate, de la artă la sport şi de la lumea intreprinderilor la cea a cercetării, semnează un apel comun cerînd încetarea "denigrării" lui François Hollande. Acest mesaj apărut în publicaţia "Le Journal de Dimanche" intervine într-un moment cînd stînga franceză are dificultăţi în desemnarea unui candidat comun la prezidenţialele de anul viitor.

"Stop au Hollande - bashing" se intitulează apelul comun purtînd semnături sonore din care citez doar cîteva: Catherine Deneuve şi Juliette Binoche (actriţe cu mare faimă), Jean-Michel Ribes (dramaturg şi regizor, directorul teatrului Rond-Point des Champs-Elysées), Raymond Depardon (fotograf), Benjamin Biolay (muzician)…

Greu de spus de ce francezii utilizează termenul englez "bashing" ca echivalent pentru "denigrare" şi "linşaj mediatic". Poate pentru că acest tip de agresiune calomnioasă care are ceva molipsitor şi iraţional este mai frecventă în lumea anglo-saxonă. In orice caz, semnatarii mesajului consideră că François Hollande nu merită aşa ceva, şi că bilanţul său în fruntea statului este mai degrabă pozitiv, în numeroase domenii, de la cultură la ecologie, de la aspectul social la cel securitar, de la economie la educaţie.

Semnatarii mesajului par cu atît mai indignaţi cu cît denigrarea mediatică, dar şi în culise, a lui François Hollande nu provine numai din zona dreptei (ceea ce nu ar fi de mirare) ci şi din zona stîngii.

In prezent stînga franceză îşi pune într-adevăr serios întrebarea cine va fi reprezentatul ei în bătălia care se prefigurează la orizont. Dreapta şi centrul se anunţă unite în jurul candidatului care va ieşi la turul al doilea al primarelor dreptei, deci fie în jurul lui François Fillon fie în jurul lui Alain Juppé. In ce priveşte viitoarea personalitate din rîndurile stîngii capabilă să-i facă "să viseze" pe francezi (cum scrie cotidianul Libération), ne aflăm în faţa unei enigme.

Apelul semnat de cele 60 de personalităţi sugerează de fapt că François Hollande ar putea fi încă o dată, în ciuda tuturor aparenţelor şi îndoielilor, candidatul providenţial al stîngii.