Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


François Fillon şi Vladimir Putin: o "relaţie ambivalentă"

000_par3292705_0.jpg

Vladimir Putin si François Fillon în iunie 2010 la Paris
Image source: 
credit foto: rfi.fr

François Fillon este în prezent omul care are şanse reale de a deveni anul viitor preşedinte al Franţei, ceea ce fără îndoială reprezintă o veste bună pentru Rusia. De mai multe ori fostul premier François Fillon a pledat în favoarea unei relaţii pragmatice cu Rusia, iar în contextul războiului din Siria demnitarul francez este de părere că occidentalii trebuie să se alieze înainte de toate cu ruşii pentru a lichida Organizaţia statul islamic.

La începutul acestei luni François Fillon declara pe postul de radio France Inter că nu are nici o "relaţie personală" cu preşedintele rus. Unii observatori consideră că relaţia lui François Fillon cu Vladimir Putin este mai degrabă "ambivalentă". Pe de o parte fostul premier francez nu a ezitat la un moment dat să-l taxeze pe Putin de "dictator", dar pe de altă parte François Fillon se înscrie în linia politică a lui de Gaulle care considera că Francezii trebuie să întreţină dialogul cu Rusia pentru a-şi menţine independenţa faţă de Statele Unite.

Intre 2008 şi 2012 François Fillon şi Vladimir Putin au avut ocazia să se întîlnească în postura de prim miniştri, dar nu pe picior de egalitate în materie de decizii legate de politica externă. In Franţa, preşedintele de atunci Nicolas Sarkozy nu-i lăsa nici o marjă de manevră pe acest teren lui François Fillon, iar în Rusia Vladimir Putin era totuşi vioara întîia în materie de decizii chiar dacă postul de preşedinte era ocupat de Dmitri Medvedev.

Din punctul de vedere al Moscovei, François Fillon este un "prieten al Rusiei". Citez din numeroasele declaraţii făcute de demnitarul francez în legătură cu preşedintele rus: "Stiu care sunt defectele lui Vladimir Putin, dar din punctul de vedere al funcţionării democraţiei putem vorbi totuşi de un progres în Rusia. Iar cînd a fost cazul să combatem nazismul noi (occidentalii) nu am ezitat să ne aliem cu Stalin."

Pentru François Fillon deci alianţa cu Rusia în lupta împotriva jihadismului reprezintă o prioritate absolută. Iar celelalte dosare, cum ar fi respectarea drepturilor omului în Rusia, pot să mai aştepte. Preşedintele sirian Bachar al Assad este considerat de François Fillon drept un interlocutor necesar căruia îi recunoaşte meritul de a-i fi protejat pe creştinii din Orient, ceea ce nu este cazul cu adversarii suniţi ai regimului de la Damasc.

François Fillon mai consideră că evenimentele din Ucraina, mai precis răsturnarea de la putere a regimului pro-rus, poartă prea mult amprenta americanilor. François Fillon s-a pronunţat, la fel ca şi majoritatea deputaţilor dreptei, în favoarea ridicării sancţiunilor decretate de europeni împotriva Moscovei după anexarea Crimeii de către Rusia în martie 2014.

Este prea devreme să ne pronunţăm în privinţa unei viitoare noi orientări a politicii Franţei faţă de Rusia în cazul în care François Fillon devine favoritul prezidenţialelor de anul viitor.

Ceea ce merită reţinut pentru moment este această atitudine "ambivaletă" faţă de preşedintele rus, atitudine ilustrată şi de declaraţii de genul  “Putin este un buldog care are însă şi un fel de a fi călduros şi sensibil”.