Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Atentat dejucat în Franţa şi 7 suspecţi arestaţi

antitero.jpg

Politisti francezi în actiune. De la începutul anului, 418 persoane în legàturà cu retele jihadiste au fost arestate

«Un nou atentat, plănuit de multă vreme, a fost dejucat prin arestarea a 7 persoane în timpul week-endului la Strasbourg şi Marsilia». Iată ce a declarat într-o conferinţă de presă ministrul francez de interne. In opinia lui Bernard Cazeneuve, «ameninţarea teroristă nu a fost niciodată aşa de mare ca acum». Ce se ştie despre persoanele arestate?

Cei 7 suspecţi arestaţi în noaptea de sâmbătă spre duminică în urma investigaţiilor duse de serviicile de informaţii interne au vârstele cuprinse între 29 şi 37 de ani. Ei sunt de naţionalităţi diferite : franceză, marocană şi afgană. « 6 din 7 nu erau până acum cunoscuţi serviciilor de informaţii iar unul dintre ei, marocan, a fost denunţat, semnalat de o ţară parteneră » a precizat Bernard Cazeneuve într-o conferinţă de presă.

« Arestarea celor 7 este rezultatul unei anchete care a durat mai bine de 8 luni » a mai spus ministrul francez de interne. Cei interpelaţi acum fac parte din acelaşi grup cu cei 5 indivizi arestaţi în iunie, înaintea debutului campionatului european de fotbal din Franţa. « Arestările s-au făcut în regim de urgenţă şi astfel s-a putut dejuca un nou atentat plănuit de multă vreme » confirmă oficialii francezi.

Din sursele citate de ziarul Le Figaro, « oamenii arestaţi în iunie căutau să cumpere arme de război. De atunci şi până acum, anchetatorii au încercat să identifice nucleul dur al comandoului ». Cei arestaţi acum aşteptau, se pare, o livrare de arme. De partea sa, ziarul Le Parisien spune că cei interpelaţi la Strasbourg şi Marsilia revenau din Siria şi au fost în legătură cu ucigaşii de la Sala Bataclan unde au fost ucişi 90 de oameni acum un an, pe 13 noiembrie 2015.

O certitudine : arestările, realizate la Strasbourg şi Marsilia, au avut loc cu nici o săptămână înaintea deschiderii oficiale a celebrului târg de Crăciun de la Strasbourg care atrage anual circa două milioane de persoane. Cazeneuve nu a precizat care erau ţintele presupusei reţele de terorişti dar primarul oraşului alsacian a spus presei că erau vizate mai degrabă « obiective din regiunea capitalei ». Oricum, prefectul de Alsacia a declarat că « în caz de informaţii precise despre o ameninţare teroristă, târgul de Crăciun poate fi suspendat sau anulat ».

Potrivit unei surse poliţieneşti citate de agenţiile de presă, numai anul acesta, în primele 11 luni ale lui 2016, au fost dejucate aproape 20 de atentate sau proiecte de atentate. Nu-i deci de mirare că ministrul Cazeneuve afirmă că « niciodată ameninţarea teroristă nu a fost atât de mare ca acum în Franţa ». Din ianuarie şi până acum au fost arestate 418 persoane apropiate reţelelor jihadiste din care 143 doar de la începutul lui septembrie şi până acum. Din acest ultim lot, 52 de persoane au fost încarcerate şi 21 puse sub control judiciar. « Interpelări ce reprezintă tot atâtea atentate şi drame evitate » a subliniat ministrul Cazeneuve.

Reamintim că Franţa este confruntată de aproape doi ani cu o ameninţare jihadistă fără precedent. In 2015 şi 2016 o serie de atentate comise la Paris, Saint-Denis şi Nisa s-au soldat cu sute de morţi şi de răniţi.

 
Atentat dejucat în Franţa şi 7 suspecţi arestaţi