Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ce viitor pentru Nicolas Sarkozy după înfrângerea de la primarele dreptei?

sarko.jpg

Fostul presedinte francez Nicolas Sarkozy nu va reprezenta dreapta la alegerile prezidentiale din 2017
Fostul presedinte francez Nicolas Sarkozy nu va reprezenta dreapta la alegerile prezidentiale din 2017
Image source: 
REUTERS/Gonzalo Fuentes

Eliminat din primul tur al primarelor dreptei, fostul preşedinte conservator Nicolas Sarkozy, azi în vârstă de 61 de ani, a dat de înţeles că se va retrage din viaţa politică. « A venit timpul să abordez viaţa cu mai multă pasiune privată şi mai puţină pasiune publică » a spus învinsul-surpriză al alegerilor de duminică. Si ce viitor ar putea avea totuşi fostul şef de stat?

Nicolas Sarkozy, pensionar la 61 de ani ? Anturajul fostului preşedinte suţine sus şi tare această ipoteză. « Inţeleg că a spus clar ce va face » a declarat Brice Hortefeux, fostul său braţ drept şi ministru. « Povestea s-a terminat » a punctat şi Rachida Dati, o altă apropiată a ex-preşedintelui. Doar socialiştii de la guvernare nu cred în această retragere de pe scenă.

După o carieră politică de patru decenii, Nicolas Sarkozy are mai multe opţiuni pentru viitor. In primul rând, ca orice fost preşedinte francez, va putea profita de un birou, de o secretară şi de un şofer, toţi puşi la dispoziţie de stat. Apoi, tot ca orice alt fost preşedinte, el va putea face parte din Consiliul constituţional. De asemenea, va putea continua să dea conferinţe pe tot mapamondul contra unor sume importante de bani, aşa cum a făcut-o dealtfel în ultimii ani de când nu mai e la Palatul Elysée.

Preocuparea numărul unu a lui Nicolas Sarkozy va fi însă probabil agenda judiciară. O serie de anchetatori ar dori să-l audieze pe Sarkozy în diverse dosare. Eliminarea fostului preşedinte din orice cursă politică va uşura probabil munca magistraţilor.

Ce viitor pentru Nicolas Sarkozy după înfrângerea de la primarele dreptei?