Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jeff Koons oferă Franţei o sculptură în memoria victimelor atentatelor din 2015

jeff_koons.jpg

Artistul american Jeff Koons pozeazà alàturi de "Tulips" la New York, în 2012
Artistul american Jeff Koons pozeazà alàturi de "Tulips" la New York, în 2012
Sursa imaginii: 
Jamie McCarthy/Getty Images/AFP

In semn de « fraternitate » după atentatele din 13 noiembrie 2015, artistul american Jeff Koons a anunţat că va oferi Franţei sculptura intitulată « Bouquet of Tulips ». Opera de artă va fi instalată în capitala franceză anul viitor.

Sculptura « Bouquet of Tulips » realizată de Jeff Koons şi donată Parisului este una dintre cele mai importante ale artistului american. Făcută din bronz şi aluminiu şlefuit, mare de 12 metri şi cântărind aproape 33 de tone cu bază cu tot, sculptura reprezintă, cum o indică şi numele ei, un buchet de lalele colorate ţinute de o mână hiper-realistă. Ea ar urma să fie instalată în 2017 în spaţiul dintre Muzeul de artă modernă al Parisului şi Palais de Tokyo, în arondismentul 16 al capitalei, pe malul Senei. Costul sculpturii şi al instalării ei nu a fost comunicat dar agenţia France Presse estimează operaţiunea la circa 3 milioane de euro.

La originea proiectului este Jane D. Hartley, ambasadoarea americană în post la Paris. După atacurile jihadiste de anul trecut, ea l-a solicitat direct pe Jeff Koons. « Aveam în memorie elanul de solidaritate după atentatele de la New York din 11 septembrie 2001 şi doream ca America să facă un gest pentru Franţa » a explicat diplomata americană. De partea sa, artistul confirmă spusele doamnei Hartley şi se declară totodată fericit că poate oferi ceva în schimbul a tot ceeace a « primit » de la Franţa. Expoziţia de acum 16 ani de la Avignon, cea de la Castelul Versailles din 2008 şi retrospectiva de la Centrul Pompidou de acum doi ani sunt tot atâtea evenimente care au marcat cariera artistului american.

 
Jeff Koons oferă Franţei o sculptură în memoria victimelor atentatelor din 2015