
Special Paris
Anchetă preliminară contra lui François Hollande pentru o posibilă încălcare a secretului militar
hollande.jpg

Intr-un articol publicat în luna august intitulat « Ziua în care ... Obama l-a lăsat baltă pe Hollande », doi jurnalişti de la ziarul Le Monde – Gérard Davet şi Fabrice Lhomme – relatează o conversaţie pe care au avut-o în urmă cu trei ani, în august 2013, cu François Hollande. In articol, cei doi jurnalişti de investigaţie povestesc dialogul cu şeful statului pe tema unei posibile intervenţii în Siria şi publică deasemenea un document ştampilat « confidenţial apărare ». E vorba de calendarul raidurilor aeriene pe care locatarul de la Elysée dorea să le lanseze pe vremea aceea contra regimului sirian condus de Bashar al-Assad. In faţa tergiversărilor liderului de la Casa albă, preşedintele Franţei va renunţa să lanseze raiduri contra Siriei în vara lui 2013. Avioanele Rafale urmau să tragă în total 5 rachete de croazieră contra unor baze militare siriene.
Reamintim că liderul de la Paris vroia atunci să « pedepsească » regimul al-Assad după ce acesta folosise arme chimice contra unor civili sirieni provocând moartea a 1.500 de persoane. Operaţiunea de « pedepsire » a fost anulată dar iată, o parte din detaliile derulării sale, sunt cunoscute marelui public. O revelaţie deloc pe placul lui Eric Ciotti. Deputatul conservator i-a scris recent procurorului din Paris ca să-i prezinte această afacere care, în opinia lui, este o încălcare a secretului militar, « o compromitere flagrantă şi periculoasă a secretului de care avem nevoie pentru a ne asigura securitatea şi suveranitatea ».
In curierul transmis Parchetului, deputatul Ciotti spune că a cerut de două ori, în scris şi în zadar, ministerului Apărării lămuriri cu privire la supoziţiile sale. E deci motivul pentru care acum a venit rândul Parchetului să se adreseze respectivului minister pentru a obţine răspunsul privind clasificarea documentului şi a eventualului prejudiciu adus apărării naţionale. Este ceea ce se cheamă o anchetă preliminară şi urmarea ei depinde acum doar de bunul plac, adică de răspunsul obţinut, sau nu, de Parchet de la minister.
Cât de departe poate merge această afacere?
Pentru moment, nu s-a deschis nicio anchetă judiciară. In plus, se poate ca ancheta preliminară să nu meargă nici ea mai departe. Ministrul Apărării, Jean-Yves Le Drian, un apropiat al preşedintelui François Hollande, încercase acum câteva săptămâni să relativizeze afacerea. « Despre ce vorbim ? Despre nişte evenimente vechi de mai bine de trei ani referitoare la o operaţiune care nu a mai avut loc ? ».
In fine, să nu uităm că preşedintele nu are de ce să se teamă întrucât beneficiază de o imunitate totală – politică şi penală – în privinţa actelor pe care le comite în exerciţiul funcţiunii sale. Constituţia nu prevede decât două excepţii : eventuale acte susceptibile să fie calificate drept crime contra umanităţii şi înaltă trădare. Apoi, preşedintele este şi şeful armatelor deci el este primul care decide ce este sau nu clasificat secret militar.
Intrebarea pe care şi-o pun însă alţi observatori este dacă cei doi jurnalişti de la Monde au obţinut documentul clasat, în mod fraudulos, de pe biroul prezidenţial, sau dacă însuşi Hollande le-a înmânat respectivul document.