Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Guvernul turc dă înapoi şi retrage un proiect de lege care nu mai condamna agresiunile sexuale contra minorilor

turcia.jpg

Premierul turc Binali Yildirim în fata Parlementului de la Ankara, pe 8 noiembrie 2016
Premierul turc Binali Yildirim în fata Parlementului de la Ankara, pe 8 noiembrie 2016
Sursa imaginii: 
REUTERS/Umit Bektas

Guvernul turc a retras un controversat proiect de lege care prevedea anularea condamnărilor anumitor autori de agresiuni sexuale contra minorilor. Decizia anunţată de premierul Binali Yildirim vine după ce textul provocase reacţii indignate în ţară şi nu numai.

Proiectul de lege, propus de partidul la putere, Justiţie şi dezvoltare – AKP – prevedea să fie suspendată condamnarea unei persoane pentru agresiune sexuală asupra minorilor – cu excepţia violului – dacă autorul agresiuni se căsătoreşte cu victima. Măsura putea fi aplicată o singură dată şi de manieră retroactivă. Ca să-şi justifice propunerea, guvernul afirmase că proiectul se adresa doar cuplurilor care s-au căsătorit precoce, o pratică prezentă încă adesea în estul Turciei.

Adoptat în prima lectură joia trecută, proiectul provocase un val de manifestaţii şi de critici în toată ţara – şi nu numai – atât din partea cetăţenilor şi a partidelor din opoziţie cât şi de la diversele ONGuri de protecţie a copiilor. Inclusiv Uniceful şi alte trei agenţii onusiene se arătaseră « profund preocupate » de proiectul de lege. Mai toate organizaţiile non-guvernamentale se temeau că acest text va legitima într-un fel violul sau cel puţin va încuraja agresiunile sexuale asupra copiilor, mai exact pedofilia O petiţie pe internet care cerea suprimarea proiectului de lege a cules un milion de semnături în doar câteva zile.

Un al doilea vot urma să aibă loc marţi privind acest controversat proiect dar în cele din urmă guvernul a dat înapoi. Decizia a fost luată după ce luni seara preşedintele Recep Erdogan ceruse executivului să « regleze problema într-un spirit de larg consens, luând în calcul criticile şi recomandările venite de la diferitele componente ale societăţii ». Nimic nu garantează însă faptul textul, mai mult sau mai puţin remaniat, va reveni în faţa Parlamentului de la Ankara.

Precizăm că în Turcia minorii se pot căsători la 17 ani cu autorizaţia părinţilor şi chiar la 16 ani « în anumite circumstanţe excepţionale şi cu aprobarea unui judecător ».

 
Guvernul turc dă înapoi şi retrage un proiect de lege care nu mai condamna agresiunile sexuale contra minorilor