Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cambodgia între coşmarul khmerilor roşii şi dorinţa de reconciliere naţională

2016-11-23t051012z_2057335765_s1aeuokujkaa_rtrmadp_3_cambodia-rouge_0.jpg

Nuon Chea în fata tribunalului special
Image source: 
credit foto: rfi.fr

In Cambodgia, procesul khmerilor roşii revine în actualitate cu un nou episod: justiţia confirmă în apel condamnarea la închisoare pe viaţă, pentru crime împotriva umanităţii, a doi foşti lideri şi colaboratori apropiaţi ai lui Pol Pot.

Probabil că Nuon Chea, în vîrstă de 90 de ani, şi Khieu Samphan, în vîrstă de 85 de ani, nu mai au mult de trăit. Este important însă ca ei să-şi încheie viaţa în închisoare, conform condamnării pronunţată în 2014 de un tribunal special pus sub egida ONU.

Procesul khmerilor roşii este, oricum, mai mult simbolic, pentru că majoritatea celor vinovaţi de crimele comise de acest regim între 1975 şi 1979 au scăpat de mîna justiţiei. Reamintim că în Cambodgia au fost ucişi la acea oră în jur de două milioane de oameni, practic un sfert din populaţia ţării. Tribunalul special creat în 2006 pentru judecarea celor vinovaţi de acest genocid nu a pronunţat sentinţe decît împotriva a trei foşti lideri. Subiectul rămîne delicat într-o ţară care vrea de fapt să întoarcă această pagină sumbră a istoriei sale în speranţa unei reconcilieri naţionale.

Reprezentanţii Organizaţiei Naţiunilor Unite din cadrul tribunalului special de la Pnom Penh arată că prin decizia luată în apel este transmis un mesaj important lumii întregi, şi mai ales altor şefi politici vinovaţi de crime şi acte de tortură. Mai devreme sau mai tîrziu, cei vinovaţi de crime împotriva umanităţii vor plăti pentru faptele lor, cam aşa s-ar putea traduce mesajul. In mod normal acest avertisment ar trebui să fie luat în serios în ţări precum Coreea de Nord sau Filipine, precum şi de Organizaţia statul islamic în Irak şi Siria.

Nuon Chea, care a fost ideolog al regimului, şi Khieu Samphan, fost înalt responsabil al Campuchiei democratice, au ascultat impasibil verdictul, relatează Agenţia France Presse. In jur de 700 de cambodgieni veniţi să asiste la audienţă au respirat însă uşuraţi. France Presse reia o declaraţie a unei femei în vîrstă de 74 de ani care spune că în anii regimului khmerilor roşii 50 de membri ai familiei sale au fost asasinaţi.

Greu de spus dacă tribunalul special va merge mai departe cu misiunea sa. Primul ministru cambodgian, Hun Sen, nu vede cu ochi buni această instanţă şi consideră că ar putea provoca noi conflicte în ţara sa. Din punctul său de vedere, probabil, reconcilierea naţională are un preţ: ştergerea memoriei.