Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


China şi India, sau fabula iepurelui şi a broaştei ţestoase

Ne deplasăm acum în Asia unde doi giganţi vor marca mai mult ca sigur deceniile viitoare: este vorba de China şi India. Anul acesta ritmul de creştere economică al Indiei este mai mare decît cel al Chinei, mai precis de 7 la sută faţă numai 5 la sută. Economiştii scrutează în prezent "modelul indian" cu atît mai mult cu cît, ca volum, creşterea economică a Indiei este cea mai mare din lume.

Revista săptămînală Le Point dedică în ultimul ei număr un interesant dosar celor două ţări, India şi China, iar eseistul şi scriitorul Guy Sorman ne propune chiar o paralelă cu o celebră fabulă a lui la Fontaine, cea a iepurelui şi a broaştei ţestoase. China este comparată de fapt cu iepurele care aleargă pînă îşi dă sufletul ca să ajungă primul, iar India cu broasca ţestoasă care, înceată cum e, recurgînd la o anumită stratagemă, iese ea campioană.

In prezent, scrie Guy Sorman, China este în plină ofensivă, şi de altfel şi-a afişat ambiţiua de a deveni numărul unu planetar pe toate planurile, comercial, economic şi militar. Asistăm însă în prezent şi la o trezire, înceată dar eficientă, a Indiei, care vine din urmă cu un miliard trei sute de milioane de locutoitori, precum şi cu mai multe atuuri printre care democraţia şi inventivitatea. Mai multe reforme recente, cum ar fi unificarea fiscalităţii interioare a Indiei, sunt de natură să revoluţioneze economia acestei ţări. India nu rivalizează deschis cu Occidentul pentru supremaţie, dar în perspectivă s-ar putea să inspire mai multă încredere Occidentului, şi deci investitorilor, datorită tradiţiei sale democratice. In timp ce chinezii sunt tentaţi mai degrabă să copieze tot ce pot, creativitatea Indiei începe să se manifeste într-un mod spectaculos, un exemplu fiind succesul industriei de softuri din mai multe oraşe, cum ar fi Bangalore şi Bombey.

Comparînd cele două ţări, Guy Sorman mai este de părere că schimbările din India, chiar dacă sunt lente, trec printr-o dezbatere democratică, au calitatea de a fi ireversibile şi nu depind, ca în China, de ambiţiile sau de umorile  unor şefi de stat cu puteri enorme şi ale unui partid al cărui mod de funcţionare rămîne misterios.

Sigur, transformările din India sunt încă supuse unor turbulenţe, iar în urmă cu două săptămîni guvernul condus de Narendra Modi a provocat un veritabil şoc printr-o măsură de demonetizare. In India 90 la sută din tranzacţii se fac în continuare în lichid, iar demonetizarea respectivă a provocat o enormă penurie de lichidităţi. 24 de miliarde de bancnote au ieşit brusc din circulaţie, adică 80 la sută din valoarea banilor lichizi. Iar băncile sunt luate cu asalt de oamenii care vor să schimbe bancnotele devenite inutilizabile. Guvernul afirmă însă că după acest şoc în India tranzacţiile vor ieşi din sfera neoficială şi vor fi încadrate într-un veritabil sistem bancar care ca duce la rîndul său la creştere economică.