
Special Paris
Francofonia se reuneşte la Antananarivo, în Madagascar
20161125_175210.jpg

Tema sommet-ului malgaş se intitulează « Creştere împărtăşită şi dezvoltare responsabilă ». Subiect foarte potrivit pentru multe state africane dar mai ales pentru Madagascar, una dintre cele mai sărace 5-6 ţări din lume. Insulă izolată, înconjurată de state anglofone, mult timp ţinută deoparte din cauza instabilităţii sale politice, Madagascar speră să profite de această uriaşă oportunitate oferită de venirea în capitală a zeci de delegaţii din lumea întreagă.
După Kinshasa în 2010 şi Dakar în 2012, Antananarivo este al treilea sommet « african » consecutiv al Francofoniei. O întâlnire de la care nu sunt aşteptate mari decizii ci mai degrabă unele simbolice, influenţate adesea de actualitatea fierbinte. O alegere nu neapărat pe gustul tuturor participanţilor care se tem că astfel OIF – Organizaţia internaţională a francofoniei - să nu devină un soi de mini-ONU sau ONU-bis.
De pe lista rezoluţiilor care se aşteaptă să fie adoptate în week-end la Antananarivo, să cităm doar crearea unei entităţi pentru promovarea egalităţii femei-bărbaţi şi o altă consacrată prevenirii radicalizării şi extremismului violent ce-ar putea duce la terorism. In schimb, dosarul de candidatură, ca observator OIF, al Arabiei saudite, a fost considerat incomplet şi deci, în principiu, nu va fi examinat la sommet-ul din Madagascar. In fine, o serie de abenţe notabile la nivel înalt nu au trecut neobservate. E vorba mai ales de preşedinţi africani care au preferat să rămână acasă în această perioadă agitată în multe din ţările lor respective. Ca de obicei însă, nu va lipsi de la întâlnire preşedintele Franţei, ţară care numără 40 la sută dintre francofonii din lume. François Hollande e prezent sâmbătă şi duminică în capitala malgaşă.